Ezer új kátyú a fővárosi utakon

A tartós mínusz 10 fok körüli hőmérséklet súlyosan megrongálta a fővárosi utakat. Rövid idő leforgása alatt hozzávetőleg ezer kátyú keletkezett a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő és a tömegközlekedéssel érintett úthálózaton. A kátyúk okozta gépjárműkárokat közvetlenül az illetékes társaságnak vagy a velük szerződésben lévő biztosítónak kell jelenteni.

A kátyúzásra az idén - csakúgy, mint a korábbiakban - a Közterület-fenntartó Rt. kezelésében lévő 1000 kilométeres útvonalon kerül sor. Ez a szám a karácsonyi ünnepek alatt ezer körülire emelkedhetett - véli Csanádi Csaba közútfenntartási igazgató. Ez az adat azonban jóval alatta marad a korábbi években tapasztalt 3-4 ezer úthibának.

A tartós mínusz 10 fok körüli hőmérséklet jócskán próbára teszi az elöregedett fővárosi úthálózatot. A hólé becsorog a töredezett burkolatba és a fagy szétfeszíti az aszfaltot.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, illetve a kerületi tulajdonú, ám a tömegközlekedéssel érintett 1040 kilométernyi úthálózatot az útellenőrző szolgálat járja. A feladatot ugyan el tudják látni - állítja Csanádi Csaba -, de az igazi megoldást nem az utak foltozgatása jelentené. Ezt támasztja alá a fővárosi önkormányzat jövő évi büdzséje is, hiszen a korábbi 5 milliárd helyett jövőre 13 milliárd forintot irányoztak elő út- és hídfelújításokra.

A kátyúk okozta gépjárműhibákat a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek a Hungária Biztosító Rt.-vel kötött megállapodása alapján megtérítik. Ehhez azonban hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy útburkolati hiba okozta a károsodást, s természetesen a közterület-fenntartó kezelésében lévő úton történt a baleset. Mindehhez rendőrségi jegyzőkönyvre, tanúkra és fényképekre is szükség lehet.