Mérséklődött az újabb árhullámok kialakulása a Felső-Tisza térségében. A legerősebb áradás a Kraszna hazai szakaszán kezdődött, ahol elsőfokú készültséggel várják a mai tetőzést. A folyó valószínűleg elönti a hullámteret.

Megszűnt a csapadékutánpótlás, s a lehűlés következtében mérséklődött az újabb árhullámok kialakulása a Felső-Tisza térségében - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

A legerősebb áradás a Kraszna hazai szakaszán kezdődött, ahol már december 31-én délben elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A folyón Újév napján reggel 8 órakor Ágerdőmajornál 538 centiméteres vízállást mértek. A tetőzés a nap folyamán várható, másodfokú készültségi szint közeli vízállásnál. Ez azt jelenti, hogy a folyó kilép medréből, a víz elönti a hullámteret, ezért fokozott figyelőszolgálatot tartanak. A Kraszna romániai szakaszán több helyen jégtorlaszok alakultak ki, melyeket robbantással bontottak meg. A hazai szakaszon az árhullám levonulása akadálytalan.

A Túron az áradás intenzitása csökkent, a vízszint várhatóan a készültségi szint közelében tetőzik. Sonkád alatt a folyón továbbra is áll a jég. A Szamos Csengernél jelenleg tetőzik, a vízállás 130 centiméterrel elmarad a készültségi szinttől. A Cégénydányád és Szamossályi között kialakult jégtorlódás miatt a lefolyás elhúzódik.

A Tisza felső szakasza már apad, a Szatmárcseke feletti folyószakaszon zajlik a jég, alatta beállt. A vízügyi szakemberek valamennyi folyószakaszon fokozott figyelik a jéghelyzet alakulását.

Korábban:

Árvízvédelmi készültség a Berettyón