Az egyházak nem reagálnak Medgyessy levelére

A magyarországi katolikus, református és evangélikus egyház csütörtökön egyeztetett álláspontja értelmében nem nyilatkozik arról a köszöntő levélről, amelyet püspökei, lelkészei és vezető tisztségviselői kaptak Medgyessy Pétertől, az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől.

Medgyessy Péter december 19-i keltezésű, az egyházak püspökeihez, lelkészeihez karácsony alkalmából elküldött levelében úgy fogalmaz: "Magam a hit, az erkölcs erejében bízva a még ínségben szenvedők gondjainak enyhítésén, a már megerősödöttek további sikerein dolgozom". "Szolgálatunk közös gyümölcse egy erős nemzet tehát, egy sikeres Magyarország, melyet csak közös hittel, közös erővel tudunk felépíteni" - írta az MSZP-s politikus.

A Magyar Nemzetben Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke közölte: "kifejezetten károsnak és az egyházakra nézve is bántónak" tartja, ha a közelgő választási kampányban az egyházakat is fel akarják használni.

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem kapott levelet ünnepei alkalmából Medgyessy Pétertől. Egyházi forrásból származó információk szerint a keresztény nagyegyházak képviselői közül akad, akihez - különböző helyekre címezve - három-négy példányban is eljuttatták a levelet.

Gál J. Zoltán, Medgyessy Péter kabinetfőnök-helyettese csütörtökön azt mondta: azoknak a történelmi egyházaknak küldtek karácsonyi üdvözletet, amelyeknek kiadványaiban hozzáférhetőek a papok vagy lelkipásztorok nevei, címei. Hozzátette: a karácsonyi üdvözletet nem nyilvános levélnek, hanem személyes hangvételű köszöntésnek szánták, és azóta már számtalan köszönő, illetve válaszüzenetet kaptak.