A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) tizenegy zámolyi romának adott menedékjogot. A menedékkérők között három felnőtt és nyolc kisgyerek van. Az OFPRA azután adta meg az engedélyt, hogy egyszer már elutasították a menedékkérelmet. Az [origo] információi szerint a napokban újabb igénylők kaphatnak menekült státust.

A pozitív felülvizsgálati döntés három felnőttet és a hozzájuk tartozó nyolc kiskorút érinti, köztük van Lakatos Melinda és három kisgyermeke is, akik idén tavasszal rövid időre visszautaztak Magyarországra. Az OFPRA határozatát szerdán vették kézhez a kérelmezők.

A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a korábban elutasított négy zámolyi roma közül háromnak a fellebbezés után megadta a menedékjogot - mondta Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak képviselője.

A Franciaországban tartózkodó 41 roma közül, immár 37-en kaptak menekültstátust. Közülük a felnőttek többsége takarítóként, konyhai alkalmazottként dolgozik, míg a gyerekek mindegyike iskolába vagy óvodába jár.

A Franciaországban tartózkodó magyar romák azt követően kértek - még 2000-ben - politikai menedékjogot, hogy szerintük üldöztetésben volt részük Magyarországon. A közel 50 fős, Magyarországról elmenekült csoport tagjai között vannak olyanok, akiket a magyar hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy 1999-ben részt vettek egy 20 éves csákvári férfi meggyilkolásában.

A gyilkosságban való részvétel miatt az Igazságügyi Minisztérium kérte két, menedékjogot igénylő illető kiadatását a francia hatóságoktól. Egyikük 97 százalékos látáskárosult, míg a másikuk fiatalkorú. Krasznai szerint a francia hatóságok a kiadatási kérelmet elutasították, mert vélelmezett bűnük csekély volt (garázdaság). Az információt az IM nem erősítette meg és nem is cáfolta.

A magyar állam továbbra is fenntartja álláspontját, amely szerint nem érte üldöztetés Magyarországon a zámolyi romákat - mondta Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökhelyettese a hírre reagálva. Az MTI-nek nyilatkozva Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke reményét fejezte ki, hogy a döntés megnyugvást jelent majd az érintett családoknak. Ugyanakkor azt mondta, hogy nem az ország elhagyása jelenti a megoldást. Szerinte itthon kell megteremteni annak feltételeit, hogy a cigányság a saját országának érezhesse Magyarországot.

Korábban:

Újabb zámolyi romák mentek Strasbourgba