A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) kilenc zámolyi romának adott menedékjogot. A menedékkérők között három felnőtt és hat kisgyerek van. Az OFPRA azután adta meg az engedélyt, hogy egyszer már elutasították a menedékkérelmet. Az [origo] információi szerint a napokban újabb igénylők kaphatnak menekült státuszt.

A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a korábban elutasított négy zámolyi roma közül háromnak a fellebbezés után megadta a menedékjogot - mondta Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak képviselője.

A pozitív felülvizsgálati döntés három felnőttet és a hozzájuk tartozó hat kiskorút érinti, köztük van Lakatos Melinda és három kisgyermeke is, akik idén tavasszal rövid időre visszautaztak Magyarországra. Az OFPRA határozatát szerdán vették kézhez a kérelmezők.

A Franciaországban tartózkodó magyar romák azt követően kértek - még 2000-ben - politikai menedékjogot, hogy szerintük üldöztetésben volt részük Magyarországon. A közel 50 fős, Magyarországról elmenekült csoport tagjai között vannak olyanok, akiket a magyar hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy 1999-ben részt vettek egy 20 éves csákvári férfi meggyilkolásában.

A gyilkosságban való részvétel miatt az Igazságügyi Minisztérium kérte két, menedékjogot igénylő illető kiadatását a francia hatóságoktól. Meg nem erősített információk szerint a kiadatási kérelmet Franciaország elutasította.

Korábban:

Újabb zámolyi romák mentek Strasbourgba