Viharos széllökések az egész országban

Erős, helyenként viharos széllökések zavarják a közlekedést országszerte. Különösen heves széllökések okoznak gondot a járművezetőknek Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas, Tolna, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, továbbá Ajka, Zalaszentgrót és Kiskörös környékén.

A mellékutakon továbbra is a télies viszonyok jellemzőek, sok útszakasz jégbordás, letaposott hótól síkos, csupán Bács-Kiskun, Heves és Tolna megyében találni többségében száraz alsóbbrendű utakat.

A Dunán ismét jár a komp, Adonynál, Dunaújvárosnál és Paksnál óránként közlekednek délután négy óráig. Fajsz és Fadd között műszaki okok miatt szünetel a kompközlekedés. A Tiszán a zajlás változatlanul akadályozza a kompforgalmat.

A fővárosban a főutak általában szárazak, a mellékutak többsége síkos, a BKV járatai hétköznapi menetrend szerint közlekednek.

A MÁV vonalain Nyíregyháza és Záhony térségében a viharos széllökések miatt általában 10-15 perccel megnövekedett a vonatok menetideje. Az ország túlnyomó részén viszont zavartalan a vasúti közlekedés.

A meteorológiai jelzések szerint nap közben is erős, viharos széllökések zavarják a közlekedést, és előfordulhatnak hófúvások is.

Elektromosvezeték-szakadásokat, műszaki hibákat és kisebb hófúvásokat okozott az erős, helyenként viharos szél csütörtökre virradó éjjel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Záhony-Nyíregyháza közötti vasúti pályán, Pátroha község közelében egy váltóállító biztosító berendezésben keletkezett meghibásodás, míg a nyíregyházi teherpályaudvaron felsővezeték-szakadás történt.

Kálmándi Miklós, a Nyíregyháza-Napkori Meteorológiai Radarállomás ügyeletese közölte: a legnagyobb széllökést éjjel 2 óra 30 perckor mérték az obszervatórium műszerei, akkor 21 méter/másodperc volt a szélerősség, ami 75,6 kilométeres szélsebességnek felelt meg.

A legutóbbi 24 óra legalacsonyabb hőmérséklete pedig mínusz 10,9 Celsius fok volt.