Megszűnhet a zöldtárca

A Népszabadság információi szerint a jelenlegi kormányzás arra készül, hogy választási győzelme esetén megszünteti a környezetvédelmi tárca önállóságát.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly említést tett arról, hogy a Fidesz választási győzelme esetén elképzelhetőnek tartja a jelenleginél kevesebb tárcából álló kormányzati struktúra kialakítását. A Népszabadság információi szerint a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) lesz az átszervezés egyik vesztese.

A KöM-mel kapcsolatos ez irányú tervekre utal, hogy a közelmúltban nem a zöld-, hanem a vízügyi tárcához került a megszűnő tiszai kormánybiztosi iroda feladatköre, az évente mintegy 30 milliárd forintot kezelő Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat pénzügyeinek intézését pedig a Magyar Államkincstár vette át a tárcától. A Népszabadság vezető, kormánypárthoz közeli körökből úgy értesült: a tárcarend átalakításáról, a KöM önállóságának majdani megszüntetéséről már megszületett a döntés.

Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter kijelentette: nincs beleszólása a választások utáni kormányzati struktúra kialakításába, s nyilvánvalóan elképzelhető olyan felállás, amely kevesebb minisztériummal is képes a jelenlegi feladatokat elvégezni.