A magyarországi szervátültetések számának jelentős emelkedését várják a szakemberek a Hungarotranszplant társaság országos és nemzetközi szervező munkájától. A társaság januártól működik, és országos hálózatot hoz létre, amelyen keresztül nagyon gyorsan juthatnak beültethető szervekhez a betegek.

Január 15-től kezdi meg operatív működését a Hungarotranszplant közhasznú társaság, melyet egy tavalyi kormánydöntés értelmében az Egészségügyi Minisztérium hozott létre. A társaság megalakulásától a magyarországi  szervátültetések számának jelentős emelkedését  várják a szakemberek - mondta el az [origo]-nak dr. Borsi József főigazgató. Első feladatuk, hogy országos hálózatot hozzanak létre, amely összehangolja az átültetésre alkalmas szervek elosztását, és a betegek nyilvántartását. Jelenleg a kórházak mintegy negyedéből érkeznek csak a donorjelentések. Szeretnék elérni, hogy minden intézményből friss adatok fussanak be a központba, ahol az ügyeletesek azonnal mozgósítani tudják a különböző kórházak orvos teamjeit.

Magyarország az új szervezeten keresztül csatlakozik az Eurotranszplanthoz, amely nyilvántartja hat európai ország donorjainak és betegeinek adatait, s országhatároktól függetlenül oda juttatja a szerveket, ahol megfelelő befogadó beteg várja azokat. A Hungarotranszplant létrejöttével a jövőben a magyar betegek adatai is fölkerülhetnek a nemzetközi listára. A nemzetközi szervezethez kapcsolódás feltételrendszerét még alaposan meg kell ismerni, mielőtt Magyarország is bekapcsolódhat a szervcserébe, de az igazgató azt mondta: reméli, még ebben az évben sikerül lezárni az egyeztetéseket. Azután már külföldi donorok szerveit is megkaphatják magyar betegek, ami azért lényeges, mert többen évek óta várnak a megfelelő szervekre, közülük sokan művesén élnek, folyamatos kezelésre szorulnak.

Az 1999-ben megváltozott jogszabályok szerint nem kell megkérdezni a beteg hozzátartozóit, ha az orvosok átültetésre alkalmas szervet találnak, de a gyakorlat az, hogy megbeszélik a rokonokkal a szervek továbbadását. A Hungarotranszplant munkatársainak külön képzéseken kell részt venniük, ahol begyakorolhatják ezeknek a kényes helyzeteknek a kezelését.

Géher Pál, a minisztérium helyettes államtitkára az [origo]-nak elmondta, hogy a tárca és a társaság szerződésben rögzítette, milyen feladatokat kell ellátnia a Hungarotranszplantnak. A társaság gyógyítással kapcsolatos minden költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyenlíti ki, míg a működésre, oktatásra fordított pénzek az Egészségügyi Minisztériumtól érkeznek.