Székely Zoltán az MSZP-hez csatlakozna

Székely Zoltán, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő független országgyűlési képviselő csatlakozni kíván az MSZP-frakciójához. Székely ezért levelet írt a képviselőcsoportnak, amelyben "mint független kisgazda, együttműködést ajánlott a szocialistáknak az áljobboldali Fidesz- diktatúrával szemben". A szocialisták frakcióvezető-helyettes közölte: nem foglalkoznak Székely ügyével.

Székely Zoltán közölte: az MSZP-hez küldött levelében részletesen ismerteti "az újszászi-szolnoki csatornázási beruházás fideszes panamáját", illetve az abban szereplő politikusok névsorát. Elmondta: a levélben tényszerűen bizonyítja, hogy "Polt Péter legfőbb ügyész miként tussolta el ezeket a törvénysértéseket", és leírja azt, kinek milyen szerepe volt és van a Fidesz-botrány kirobbanásának megakadályozásában. Az MTI-nek küldött tájékoztatójában Font Sándor MDF-es képviselő, Stumpf István kancelláriaminiszter, Boross Péter volt kormányfő és Balla György vállalkozó nevét említi. "A Fidesz egymilliárdos ügylete, valamint az ezzel összefüggő 700 millió forintos károsítás, melyet az államkincstár szenvedett el, 2000. december 26-a óta elfekszik Polt Péter asztalán" - állítja Székely Zoltán.

A volt kisgazda képviselő szocialistáknak írt levelében beszámol arról is, "hogyan született ellene hamis vád, és ebben milyen módon vett részt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal, továbbá illetéktelenül az ORFK". Székely Zoltán véleménye szerint ezért nyilvánították államtitoknak a nyomozást. Az előzetes letartóztatásban lévő politikus az MSZP-hez küldött levelében úgy fogalmaz: Polt Péter hamis adatok alapján kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, és ezzel "közokirathamisítás bűncselekmények gyanújába keveredett". A levélben Székely Zoltán "sok ezer ártatlan ember védelmében" a legfőbb ügyész eltávolítását szorgalmazza.

A képviselő közölte, hogy panasszal és feljelentéssel élt Polt Péterrel szemben az Európa Tanács bizottságánál, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága szervezeteinél Strasbourgban.

Katona Béla szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken az [origo]-nak elmondta: a képviselőcsoporthoz eddig nem érkezett levél Székely Zoltántól. "Az MSZP képviselőcsoportja nem foglalkozik sem Székely Zoltán ügyével, sem esetleges felvételével a frakcióba" - tette hozzá.

A Legfőbb Ügyészség és a legfőbb ügyész nem kíván reagálni Székely Zoltán levelére - közölte Horányi Miklós szóvivő az MTI-vel.

"Egy láthatóan nagyon nehéz helyzetben lévő, idegileg vélhetően rendkívül kimerült ember zűrzavaros látomásaira a Fidesz sem most, sem a jövőben nem kíván reagálni" - közölte Farkas Attila, a Fidesz sajtófőnöke. "Ami pedig Székely Zoltánnak a frakcióváltással kapcsolatos terveit illeti, úgy gondolom, bizonyára megfelelő környezetre lel egy olyan képviselőcsoportban, amelynek más olyan személy is tagja, aki ellen büntetőeljárás folyik" - mondta Farkas.

Korábban:

Perdöntő vallomások a Székely-ügyben

Székely Zoltán feladhatta leveleit