Martonyi: szó sem lehet a kedvezménytörvény felfüggesztéséről

Martonyi János külügyminiszter szerint a szocialista vezetőknek a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos aggályai alaptalanok, hiszen a magyar és a román kormány között ésszerű megállapodás született. Meggyőződése szerint elképzelhetetlen, hogy a jövőben több száz ezer ember jelenne meg a magyar munkerőpiacon. Martonyi hozzátette: a kedvezménytörvény felfüggesztéséről szó sem lehet.

A külügyminiszter az MSZP vezető politikusainak vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kijelentette: az ellenzéki oldalon megfogalmazódó aggályok alaptalanok, hiszen a december 22-én aláírt egyetértési nyilatkozattal egy ésszerű, józan megoldás született. Ennek legfontosabb eredménye, hogy a romániai magyarság számára is zökkenőmentesen, akadálytalanul érvényesülhetnek a kedvezmények és a támogatások, továbbá, hogy sikerült teljes egészében rendezni azt a nézeteltérést, amely korábban a magyar és a román kormány között fennállt.

Martonyi elmondta: meg van győződve arról, hogy a létrejött megállapodás jó, felfüggesztéséről pedig szó sem lehet. A magyar kormány néhány napon belül aláírja a román féllel azt a kiegészítő jegyzőkönyvet, amely megteremti az egyetértési nyilatkozat jogi formáját. A külügyminiszter továbbá hozzátette: mindez az erdélyi magyarság legteljesebb egyetértésével történik, hiszen a megállapodás előkészítésébe mindvégig bevonták az RMDSZ vezetőit, akik nagyon fontos, kezdeményező szerepet játszottak a kompromisszum létrejöttében.

A munkavállalási kérelmek kiadásával kapcsolatban Martonyi János megemlítette, hogy megalapozatlan az a feltételezés, miszerint a jövőben, az idénymunka körében mérlegelés nélkül adnák ki az engedélyeket, ugyanis a kérelmeket az illetékes munkaügyi hatóságok adott esetben továbbra is elutasíthatják.

A szocialista párt vezetőinek azon aggályaira reagálva, melyek szerint az Orbán-Nastase megállapodás kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magyarországi munkaerőpiacra, a külügyminiszter kijelentette: elképzelhetetlen, hogy több százezer ember jelenne meg a magyar idénymunka-piacon.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, mely szerint a román-magyar megállapodásban szereplő igényekhez hasonlóakat fogalmazhat meg a jövőben bármelyik szomszédos állam is, Martonyi János megjegyezte: eddig ilyen nem történt. A külügyminiszter szerint ez például Szlovákia esetében kizárható, hiszen a szlovák szabályozás a munkavállalás tekintetében jóval nagyobb kedvezményeket biztosít a külföldön élő szlovákoknak, mint a magyar törvény teszi ezt a magyarok esetében.

Korábban:

Pokorni: az MSZP feszültséget szít a hazai és a határon túli magyarok között

Az MSZP szerint a kormány elárulta a határon túli magyarokat