Az MSZP tagadja, hogy tárgyalnának Cicciolinával

A szocialisták tagadják, hogy tárgyalnának Cicciolinával arról, hogy a párt színeiben indulna a volt pornósztár a választásokon. A Magyar Nemzet mai számában azt állította, hogy Staller Ilona, az Olaszországban élő egykori pornósztár képviselőjelöltként indul az országgyűlési választásokon Kőbányán. Cicciolina az újságnak azt mondta: függetlenként indul, ugyanakkor hozzátette, hogy az MSZP-ből többen is megkeresték.

Az egykori pornósztár, Staller Ilona, közismert művésznevén Cicciolina független jelöltként indul az országgyűlési választásokon Kőbányán - tudta meg a Magyar Nemzet. A jelenleg Olaszországban élő, magyar származású Staller Ilona a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az MSZP egyes politikusai megkeresték. A lap úgy tudja, hogy rövidesen Magyarországra utazik, hogy tárgyalásokba kezdjen. Az MSZP sajtóosztályán azonban azt közölték, hogy senki sem tárgyalt Ciccolinával, nem akarják támogatni a választási kampányát.

Staller Ilona 1987-től öt évig az olasz parlament képviselője volt, méghozzá a Marco Pannella-féle Radikális Párt színeiben, amelyet csak úgy jellemzett: baloldali párt, olyan, mint az MSZP.

"Bár sok minden köt Itáliához, mindig magyarnak vallottam magam. Soha nem hagytam el ezt az országot, sem testileg, sem lelkileg" - indokolta az egykori pornószínész azt, hogy Magyarországon szeretné folytatni politikai pályafutását.

Staller Ilona politikusként korábban kiállt egyebek mellett a szabad szexhez való jogért, az iskolai szexuális felvilágosítás bevezetéséért, csakúgy mint azért, hogy a börtönbüntetésüket töltők rendszeresen élhessenek szexuális életet hozzátartozójukkal. De elmondása szerint ugyancsak kiemelten foglalkozott a környezetvédelemmel és a szociális kérdésekkel is.

Cicciolina Magyarországon szintén a baloldalt kívánja képviselni. Állítása szerint a Magyar Szocialista Párt egyes képviselői már megkeresték őt. A szocialisták azonban tagadják, hogy MSZP-s politikusok megkeresték volna az egykori pornósztárt. Staller hozzátette: a magyarországi pártok között egyelőre nem lát olyat, amelyben maradéktalanul megbízna.

Azt egyelőre nem tudni, vajon itthoni kampányában számíthatunk-e az olaszországi politizálásakor megismert, nagy port felvert akciókra. Az egykori pornósztár felelevenítette a római parlament előtti, a világsajtót megjárt demonstrációját, amikor - miként fogalmazott - a bal cicijét mutatta meg a világnak, jelezvén, hogy ő maga is baloldali. Leszögezte: napok kérdése és kész a magyarországi kampányterv.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, nem tart-e attól, hogy a magyar emberek túl prűdek egy effajta kampányhoz azt a választ adta: "a magyar embereknek nem az én cicim, nem is a prűdség a problémájuk, hanem az, hogy nem előbbre, inkább hátrébb jutottak a mostani kormány közbenjárásával".

A kőbányai születésű Staller Ilona független jelöltként éppen itt, Budapest X. kerületében (a 14. választókörzetben) indul majd. Úgy nyilatkozott, hogy politikusként a nehéz szociális helyzetben lévőkön szeretne segíteni.

Az MTI 1999-ben adta hírül - a Messagero című olasz lapra hivatkozva - Staller Ilona nyilatkozatát. Eszerint 18 éves korában, amikor még Magyarországon élt és az InterContinental Szállodában dolgozott pincérnőként, a titkosszolgálat emberei arra kérték fel, javadalmazás fejében szolgáltasson információkat a magas beosztású külföldi vendégekről, politikusokról és üzletemberekről. A Népszabadságnak ugyanebben az évben Cicciolina egy interjút adott, amelyben maga mondta el, hogy "...arra kértek, ha közelebbi kapcsolatba kerülök a külföldi vendégekkel, arabbal, nyugatnémettel, angollal, amerikaival, azokat faggassam ki arról, mit csinálnak Magyarországon, s lehetőleg készítsek a beszélgetésekről magnófelvételt. Arra a felvetésre, hogy sokáig tartott-e a magyar titkosszolgálatokkal való kapcsolata, igenlő választ adott. A riporter firtatására, hogy "netán meg sem szakadt?", azt felelte: "Így is mondhatjuk." A Magyar Nemzet kérdésére a fentieket úgy kommentálta Staller Ilona: ezt akkoriban csak azért nyilatkozta a lapoknak, hogy többet beszéljenek róla, s így növelje népszerűségét. Most azt közölte, hogy nem volt beszervezett ügynök, bár valóban kértek tőle információkat. Staller Ilona leszögezte: kérni fogja a politikai átvilágítását, bízik ugyanis abban, hogy a Belügyminisztérium által kiadott hivatalos irat is igazolja tiszta múltját - írja a Magyar Nemzet.