31 romániai cigány jött Budapestre hogy menedékjogot kapjon, de kérelmüket már egy hónapja elutasították. A cigányok a romániai diszkrimináció elől menekülnek, és nem akarnak visszatérni hazájukba.

A romániai diszkrimináció elől menekült az a 31 cigány, aki a napokban érkezett különbusszal Budapestre - írja a Népszava. A cigányok egy hónapja nyújtottak be menekültkérelmet a magyar hatóságoknál. Vezetőjük, Gutu Voda szerint Romániában diszkriminációnak vannak kitéve, és a rendőrség is folyamatosan zaklatja őket.

Voda úgy tudja, hogy Magyarországon menekültútlevelet kaphatnak, mellyel Spanyolországban telepedhetnek le. A Belügyminisztérium bevándorlási hivatalának igazgatóhelyettese szerint a román cigányokat becsapták. Erdélyi István közölte: a romák egy hónapja beadott menekültkérelmét gyorsított eljárásban utasították el.

Az Európai Roma Jogok Központjának vezetője szerint Romániában valós és jelentős probléma a cigányok hátrányos megkülönböztetése. Claude Cahn úgy véli, a magyar hatóságoktól nem várható, hogy tényszerű vizsgálatot végeznének a cigányokkal kapcsolatban, mivel nem akarják megterhelni a román-magyar kapcsolatokat. A Népszava információi szerint a romák nem akarnak visszatérni hazájukba.