Tömött sorokban várnak a magyarigazolványokra

A Vajdaságban óriási érdeklődés mellett kezdődött meg hétfőn a magyarigazolvány igényléséhez szükséges kérdőívek kitöltése. Szabadkán ma három óra alatt több mint 100 igénylőlapot töltöttek ki, és majdnem 300 ember váraokzik az iroda előtt. A vajdasági ajánlószervezet elnöke szerint a helyiek főleg az utazással kapcsolatos előnyöket vennék igénybe, s alig vannak olyanok, akik a munkavállalással kapcsolatos kérdéseket tesznek fel.

Mivel Szerbiában - így a Vajdaságban is - az újévi ünnepeket összekötötték a szerb pravoszláv karácsonnyal, nehézségekkel indult a kedvezménytörvény végrehajtása. A Vajdaságban a múlt héten - csütörtökön és pénteken - csak tájékoztatást nyújtottak az érdeklődőknek, de hétfőtől a magyarigazolványt igénylők kitölthetik a kedvezménytörvény által előírt űrlapokat, amelyeket azután átadnak a szabadkai magyar főkonzulátusnak. A vajdasági ajánlószervezet munkájában részt vevő pártok, egyházak és civil szervezetek Szabadkán, Újvidéken, Temerinben, Nagybecskereken, Zentán és Zomborban nyitottak irodát. A zombori iroda kivételével minden délvidéki hivatalban ki lehet tölteni a magyarigazolvány igényléséhez szükséges kérőlapokat. Zomborban egyelőre csak információszolgáltatás folyik.

Dudás Károly, a vajdasági ajánlószervezet elnöke közölte: a szabadkai központi irodában hétfőn három óra leforgása alatt több mint száz igénylőlapot töltöttek ki, csaknem kétszázan toporognak még az ajtó előtt, és a nagy hideg ellenére az utcán is 60-70 ember várakozik. A szabadkai iroda előtt hatalmas a torlódás.

Az ajánlószervezet elnöke szerint nagyon sokan érdeklődnek a magyarigazolvánnyal járó kedvezmények iránt: főleg az utazással kapcsolatos előnyöket vennék igénybe, s alig vannak olyanok, akik a munkavállalással kapcsolatos kérdéseket tesznek fel. Az ajánlószervezet elnöke szerint Zentán is hasonló a helyzet, mint Szabadkán, az első napon rengeteg ember jelentkezett igénylőlapért. Temerinben is nagy az érdeklődés.

Galambos László, az újvidéki iroda vezetője elmondta: három óra alatt negyven kérelmező jelentkezett a magyarigazolvány igénylésére, kitöltötték az űrlapokat, és érdeklődtek a dokumentum által ígért kedvezmények iránt. Mivel a számítógépek egyelőre nem érkeztek meg Magyarországról, az összegyűjtött kérdőíveket csak a hét végén továbbítják a szabadkai főkonzulátusnak.

Korábban:

Nehézségek a magyarigazolványok körül Szlovákiában