A munkaadót nem érdekli a légiirányítók sztrájkja

A ferihegyi légiirányítást végző HungaroControlt nem érdekli dolgozói sztrájkja, mert az nem akadályozza a repülőtér működését. Ezért semmilyen megállapodást nem köt a munkaadó a szakszervezettel. A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) vezetője viszont bejelentette: addig folytatják a sztrájkot, amíg nem sikerül megállapodást kötni a HungaroControllal.

Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) vezetője bejelentette: addig folytatják a sztrájkot, amíg nem sikerül megállapodást kötni a HungaroControllal. Január eleje óta folyik a sztrájk, mert a szakszervezet magasabb fizetést követel a dolgozóknak. A légiirányítók közül azonban csak kevesen csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A 60 dolgozó közül 15-nél több még egyszer sem sztrájkolt, és volt olyan nap, amikor csak hárman nem vették fel a munkát.

A HungaroControl MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a sztrájk kudarcba fulladt. A céget nem kényszerítheti semmilyen engedményre a sztrájk, mert annyira kevesen csatlakoztak hozzá, hogy nem okozott fennakadást a munkában. "Amennyiben a szakszervezet közgyűlése nem vonja vissza a sztrájkfelhívást, ez ugyan továbbra sem okoz fennakadást a légi közlekedésben, ám negatív hatása lehet a hazai légiforgalmi irányítás presztízsére és az érdekvédelmi tevékenység hitelére egyaránt" - áll a közleményben.

A szakszervezet sztrájkbizottsága ennek ellenére úgy döntött, folytatják a sztrájkot. Metes György közölte: a brüsszeli székhelyű Európai Szállítási Dolgozók Szövetségéhez fordulnak, mert szerintük a HungaroControl magatartása jogsértő. Az európai légiirányítást koordináló EuroControlt pedig felkérik, hogy ellenőrizze a HungaroControlhoz érkező pénzek felhasználását. A szakszervezet azt várja, hogy szerdán tárgyalóasztalhoz üljenek a munkaadóval. Erre a HungaroControl közleménye szerint kevés az esély. Metes az MTI-nek elmondta, legközelebb csütörtökön lesznek szolgálatban olyan dolgozók, akik részt vesznek a munkabeszüntetésben.

Korábban:

Felélénkült a légiirányítók sztrájkja