Már az EU ügyén is vitatkoznak a pártok

Kisstílűnek nevezte az MSZP és az SZDSZ politikáját a Fidesz frakcióvezetője, mert a két ellenzéki párt hétfőn nem támogatta az EU-s csatlakozással kapcsolatos egyetértési nyilatkozatot. Az SZDSZ szerint az irat szinte teljesen ugyanaz, mint amit egy éve már aláírtak, új elemet nem tartalmaz. A nyilatkozat csak arra jó, hogy a miniszterelnök szerintük óriási baklövéséről, amit a román munkavállalókkal kapcsolatban követett el, elterelje a figyelmet - állítják.

A Fidesz szerint ismét hátat fordított Európának az MSZP és az SZDSZ, miután a hétfői hatpárti egyeztetésen nem támogatták az EU-csatlakozással kapcsolatos nyilatkozatot. Az ominózus irat a hatpárti konzultáció mechanizmusának, valamint a parlament európai integrációs bizottsága üléseinek felhasználásáról rendelkezett volna a csatlakozási folyamat során. Az aláírók azt is vállalták volna, hogy nem használják fel a kampányban a csatlakozási kérdéseket.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy "a nyilatkozat elutasítása a legfontosabb időszakban gyengíti a kormány nemzetközi mozgásterét, és akadályozza a hosszú távú, a nemzet minden tagját érintő döntések meghozatalához szükséges politikai egyetértés megteremtését". Szájer szerint ugyanis az idei esztendő lesz a sorsdöntő időszak a csatlakozási tárgyalások szempontjából, reményeik szerint lezárulnak az EU-val folytatott tárgyalások. Éppen ezért "különösen fontos lenne a magyar politikai erők között, az EU-csatlakozás témakörében kialakult konszenzus fenntartása".

A Fidesz frakcióvezetőjének az különösen fájó, hogy a két ellenzéki párt annak ellenére utasított vissza a korábbihoz képest új elemeket is tartalmazó nyilatkozatot, hogy a Fidesz-frakció, látván a két ellenzéki párt ellenállását, kompromisszumos javaslatot tett. E szerint a nyilatkozat csak arra terjedt volna ki, hogy a választási kampányban a felek önmérsékletet tanúsítanak az uniós tárgyalások sikere érdekében, és a csatlakozási tárgyalásokat nem teszik kampánytémává.

A frakcióvezető döbbenetesnek nevezte, hogy az SZDSZ még csak önálló állásponttal sem rendelkezett, a nyilatkozat elfogadását a többi párt támogatásához kötötte.

"A nyilatkozat elutasításával a két ellenzéki párt egyértelművé tette, hogy az ország érdekeit háttérbe szorítva a csatlakozási tárgyalások kérdéseit a választási kampány részévé kívánja tenni, amelynek során rövid távú politikai céljaiknak rendelik alá hosszú távú nemzeti érdekeinket. Ez kisstílű, rövidlátó és felelőtlen politizálás" - olvasható a közleményben.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke erre reagálva az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy az egyetértési megállapodást azért nem írták alá, mert az szinte szó szerint megegyezik azzal az általuk is aláírt megállapodással, amelyet egy éve fogadtak el. Az ismételt nyilatkozatból arra következtetnek, hogy a Fidesz ezzel akarja elterelni a figyelmet arról a szerintük óriási baklövésről, amelyet a romániai munkavállalókkal kapcsolatban követett el a kormányfő.