Gyimesi József (1954, Szombathely) - Fidesz

Gyimesi József a Szombathely 1. számú választókerületben szerzett képviselői mandátumot 1998-ban. Az Igazságügyi és a Honvédelmi bizottság tagjaként a Fidesz egyik legaktívabb jogpolitikusa volt a jelenlegi ciklusban. 2001 februárjában ő is részt vett az úgynevezett lex Répássy előkészítésében és benyújtásában, amit a parlament megszavazott, ám az Alkotmánybíróság alkotmány-ellenesnek talált.
1998-ban kezdeményezte a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés szabályainak kidolgozását az Országgyűlésben. 1999-ben fellépett az ellenzék hadseregreform-javaslata ellen, mert időszerűtlennek találta azt. Az igazságügyi bizottság tagjaként 2000-ben részt vett a közúti büntetőpont-rendszer kidolgozásában, melynek tervezetét később a parlament elé terjesztette. Ugyanebben az évben részt vett az 1956-os semmisségi törvény megalkotásában, ami kimondta, hogy a katonai vagy forradalmi cselekményhez kötődő 1956-os bírósági ítéletek semmisnek számítanak.

Szombathelyi képviselőként védelmébe vette a nyelvvizsga bizonyítvány hamisítás gyanúja miatt kérdőre vont szombathelyi polgármestert, Szabó Gábort, akit pártja, a Fidesz előzőleg kizárt soraiból. 2000-ben kezdeményezte a parlamentben az 1951-ben lerombolt szombathelyi Szentháromság-szobor helyreállítását.

1979 óta tagja a Szombathelyi Ügyvédi Munkaközösségnek. Az Országos Ügyvédi Kamara tagja. 1998 előtt nem volt képviselő.

Gyimesi József a hivatásos hadseregről: A sorkatonai szolgálatra, nemcsak a múló idő szépítő hatásaként mégis sokan úgy emlékezünk, mint a férfiasság, a felnőtté érés, a fizikai megmérettetés idejére; az akkori technikai színvonalnak megfelelő katonai ismeretek megszerzése is hasznos, de remélhetőleg nem használandó ismeretanyag számunkra. Olyan új értékekkel is megismerkedtünk, mint a szolidaritás, a tolerancia, és egyáltalában a közösség személyiségformáló erejével. A ma sorkatonája a rendszerváltás eredményeképpen minden ideológiai-politikai befolyási törekvéstől védett, és ezt a védettséget törvényeink biztosítják.

Ajánlat:

További képviselők Vas megyéből