Hatmilliárdot költenek a fővárosiak életének meghosszabbítására

A fővárosi önkormányzat ez évi beruházásai még az ellenzék elismerését is kivívták, noha szerintük három évvel lemaradt javaslataik mögött a városvezetés. Demszky Gábor évindító beszámolójában azt hangsúlyozta, hogy 2002-ben elsősorban azokat a beruházásokat valósítják meg, amelyek érezhetően javítják az itt élők életminőségét. Demszky milliárdokat ígért útépítésre, kórházakra és a fővárosiak életének meghosszabbítására.

A főváros ez évi fejlesztéseiről és beruházásairól tartott évindító beszámolót Demszky Gábor főpolgármester helyettesei társaságában a Széchenyi-fürdőben. A helyszínre az adott apropót, hogy 2002-ben befejezik a fürdő homlokzatának felújítását, több helyen rekonstrukciókat végeznek, valamint élményfürdőt alakítanak ki. 2002-ben azokat a beruházásokat tervezi elsősorban a főváros, amelyek célja érzékelhetően javítani a fővárosiak életminőségét - mondta Demszky Gábor.

Az idén elsősorban közlekedési felújításokra fókuszál az önkormányzat. Az egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházás a Bartók Béla út Szt. Gellért tér és a Tétényi út közötti részének a felújítása "faltól falig". A legfontosabb közlekedésfejlesztési feladatként mindazonáltal az 5. számú főforgalmi út 3,2 milliárdos megvalósítását említették.

Tovább folytatódik a híd- és felüljáró-felújítási program, a nyár végéig az Erzsébet-híd és a Lánchíd korrózióvédelme fejeződik be. Demszky Gábor jelezte egyben, hogy a Margit hídra is ráfér az alapos felújítás, amit a következő ciklusban kezdenek el úgy, hogy a közlekedés elől nem zárják el a hidat. A Hungária úti felüljáró-csomópont állapotának rendezése is a tervben szerepel, amely a következő 10-15 évre biztosítja a felüljáró zavartalan működését. A tervek között szerepel a budai alsórakpart kiszélesítése is.

A városvezetés folytatja továbbá a hannoveri villamosok beszerzését, a járművek ebben az évben megjelennek a Nagykörúton is. Útfelújításokra, a híd- és felüljáró rekonstrukciókra összesen 13,3 milliárd forintot fordít a főváros. Díszburkolatot kap a színházi negyed, a Nagymező utcai Broadway is, amennyiben a VI. kerület megépíti a mélygarázst.

Ezzel párhuzamosan folytatódik a város-rehabilitációs program, az idén 1,8 milliárdos keretből pályázhatnak a társasházak felújításra.

Az évezred egyik legjelentősebb városfejlesztésének nevezte a főpolgármester a Csepel-sziget északi részén található közel 200 hektárnyi területen megépítendő központi szennyvíztisztítót és egy 30 hektáros területű városközpontot ugyanitt. Megkezdik továbbá a szemétégető mű rekonstrukcióját.

A Fővárosi Levéltár új épületének beruházására 6 milliárd forintot fordítanak. Demszky szerint ez állami feladat lenne, az önkormányzat ennek ellenére saját forrásból valósítja meg elképzelését, 2004-re.

Milliárdokat költenek majd a kórházak, a szociális intézmények felújítására. Az átmeneti szállások és éjjeli menedékek férőhelyeit 200-al bővítik. Egy tanulmány szerint a születéskor várható élettartam Budapesten két évvel az országos átlag alatt van, ennek javítására, egészségügyi fejlesztésére 6,3 milliárdot fordítanak.

Ebben az évben kiemelten kezelik majd a parkok, a játszóterek rendezését, és a sportolási lehetőségekre alkalmas területeken is beruházásokat terveznek. A 2012-es olimpia megrendezésére a megvalósíthatósági tanulmány az év közepére készül el.

Perlaki Jenő, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak úgy reagált Demszky bejelentéseire, hogy szükség van ezekre a fejlesztésekre, igaz, a Fidesz három éve javasolja ezeket a beruházásokat. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben a közutak használhatósága 60 százalékra esett vissza Budapesten. Ezzel párhuzamosan bírálta az önkormányzatot, hogy nem használják azt a technológiát, amely segítségével alacsony hőmérséklet esetén is folytathatnák a kátyúzásokat. Példának hozta fel, hogy a budai alsó rakparton található 30 centiméteres gödör is.

A városvezetésnek sokkal nagyobb energiát kellene fordítani a BKV-ra is. Perlaki szerint ezt a kezelhetetlen monstrumot szét kellene darabolni.

Korábban:

Megtérítik a kátyuk okozta károkat

A főváros nem támogatja az eladósodott kórházakat