Az ÁNTSZ felülbírálta a MÁV Kórház döntését

Az országos tiszti főorvos nem engedélyezné a MÁV Kórház szülészetének működését, mivel nincs egy legalább nyolcágyas, újszülötteket ellátó részlege. A kórház tulajdonosa a múlt héten döntött úgy: gazdasági okokból megszünteti gyermekosztályán a fekvőbeteg-ellátást.

Legalább nyolcágyas, újszülötteket ellátó részlegre lesz szüksége a jövőben a MÁV Kórháznak, e nélkül ugyanis a szülészeti osztály nem működhet - közölte Lun Katalin országos tiszti főorvos. A kórház gyermekosztályán folyó fekvőbeteg-ellátás megszüntetéséről a múlt héten kezdődött vita a tulajdonos Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, valamint az egészségügyi tárca között. A közlekedési tárcánál az intézmény gazdasági és szakmai problémáit figyelembe vevő intézkedési tervet követőn döntöttek arról, hogy megszüntetik a MÁV Kórház csecsemő- és gyermekosztályán a fekvőbeteg-ellátást.

Lun Katalin elmondta, hogy az egészségügyi tárca szakmai bizottság létrehozását kezdeményezte a közlekedési tárcánál, hogy a MÁV Kórház további strukturális átalakításáról is egyeztessenek a gyermekosztály fekvőbeteg-ellátásának kérdése mellett. Az egészségügyi vezetés mindezt azért tartja fontosnak, mert az intézmény a vasutas dolgozók gyógyítása mellett a fővárosi és országos ellátásban is részt vállal.

Az intézmény azt tervezi, hogy nem szüntetné meg a gyermekosztályon a járóbeteg-ellátást, lennének ambuláns, illetve nőgyógyászati problémákhoz kapcsolódó kezelések, és nem szűnne meg az újszülöttek utógondozása sem. Az átszervezés az 1-14 év közötti gyereket érintené, azok közül is csak azokat, akik fekvőbeteg-ellátásra szorulnak.

Mikola István egészségügyi miniszter múlt csütörtökön kijelentette, hogy nem zárják be a fővárosi MÁV Kórház gyermekosztályát, többek között azért, mert bármilyen ellátásbeli változtatásra csak az ÁNTSZ és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyetértésével kerülhet sor. Az intézmény osztályának érvényes működési és finanszírozási engedélye, illetve szerződése van az ÁNTSZ-szel, illetve az OEP-pel - közölte a miniszter, majd hozzátette: a finanszírozási szerződés megváltoztatására csak kétoldalúan kerülhet sor. Mikola István szerint az osztály "kihasználtsága katasztrofális" és a kórtermekből "gyakorlatilag eltűntek a gyerekek".