A Magyarok Világszövetsége félti a kedvezménytörvényt

A Magyarok Világszövetsége támogatja a kedvezménytörvényt, de kéri a pártokat, hogy ne használják fel azt kampánycélokra. Patrubány Miklós elnök szerint Szlovákia példáját mások is követhetik, kérve országuk kivételét a kedvezményezettek sorából.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) támogatja a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvény alkalmazását, és arra buzdítja a kormányt, hogy kerülje el a naponta felállított újabb politikai csapdákat. A politikai pártokat viszont felkéri, ne használják fel kampánycélokra a kedvezménytörvényt - minderről Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke beszélt szerdán.

"Kívánatos lenne, ha a kormány nem kovácsolna választási tőkét a törvényből, az ellenzéknek pedig arra kell ügyelnie, hogy ne szolgáltasson muníciót a kisantant országainak, melyek minden eszközt felhasználnak arra, hogy hátráltassák Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozását" - jelentette ki az elnök.

Patrubány Miklós aggasztónak tartja, hogy Szlovákia is bekapcsolódott a kedvezménytörvényt bírálók kórusába, és esetleg kezdeményezik Szlovákia kivételét a kedvezményezett országok sorából. Példájukat várhatóan mások is követni fogják - vélekedett.

Az elnök visszalépésként értékeli, hogy a magyar-román egyetértési nyilatkozat értelmében már nem biztosított a hozzátartozói igazolvány a nem magyar házastársaknak.

Patrubány úgy véli: a munkapiacon megjelenő határon túli munkaerő kérdését óvatosan kell kezelnie a kormánynak. Félelmének adott hangot, hogy az Európai Uniótól is intést kaphat a kormány, ha diszkriminál az idegen munkaerő foglalkoztatása terén.

Az elnök szerint szerencsésebb lett volna az MVSZ által szorgalmazott kettős állampolgárság jogintézményét megteremteni, mert az összhangban van a nemzetközi joggyakorlattal és a szomszédos országok politikai gyakorlatával is.

Korábban:

Szlovákia nem tart igényt a kedvezménytörvényre