Törvénytelenül kérik az átvilágítás eredményét a Magyar Rádióban

Be kell mutatniuk a Magyar Rádió dolgozóinak az átvilágító bírók jelentéseit. A Népszabadság szerint az intézmény vezetőinek döntése jogilag vitatható, a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé a munkáltatónak, hogy bekérje a dokumentumokat.

Be kell mutatniuk a Magyar Rádió dologzóinak a nemrég befejeződött átvilágítás erdményét. A közrádió vezetői felszólították munkatársaikat, január 31-ig mutassák be az átvilágító bírák által készített dokumentumokat.

A döntés azonban jogilag vitatható. Törvényi előírások szerint ugyanis erre senki sem kötelezhető. A jogszabály csak arról rendelkezik, hogy ha valamely döntéshozó pozícióban lévő - átvilágításra kötelezett - személyről a bírák terhelő adatokat találnak, azaz kiderül, hogy a Nyilaskeresztes Párt tagja, vagy III/III-as ügynök volt, esetleg hozzáférhetett ez utóbbiak jelentéséhez, úgy felszólítják, hogy mondjon le posztjáról. Amennyiben eleget tesz a felszólításnak, úgy nem hozzák nyilvánosságra a róla szóló terhelő adatot, ellenkező esetben viszont a Magyar Közlönyben közzé teszik a róla készült jelentést.

A törvényben arról nincs szó, hogy a munkáltató kötelezheti munkavállalóit az átvilágítóktól kapott dokumentum bemutatására - írta a Népszabadság.