Béremelés ellenére is folytatódik a sztrájk a légiirányítóknál

A légiirányítók egy része - munkakörétől függően - 40 illetve 84 százalékos béremelést kapott, ennek ellenére nincs megegyezés a munkáltató és a szakszervezet között. Az egyeztetések ma tovább folynak, miközben a munkabeszüntető nélküli sztrájk nem jelent fennakadást a légiközlekedésben.

Jelenleg senki sem sztrájkol Ferihegyen, ahol a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) hirdetett sztrájkot. A munkáltató HungaroControl és a szakszervezet több mint egy hónapja folyamatosan tárgyal, de nem tudtak megállapodni. Az egyeztetések ma délután két órától tovább folynak. Metes György, a szakszervezet elnöke szerint a mai tárgyalástól függően, lehet, hogy többen is vállalják a munkabeszüntetést.

Metes elmondta, hogy miután a sztrájkot határozatlan időre hirdették (január 2-ától), azt a megegyezésig fenntartják, akkor is, ha nincsen sztrájkoló. A szakszervezeti elnök reméli, hogy többen fognak sztrájkolni, a holnap szolgálatba állók közül tudomása szerint legalább 12-en csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

A ferihegyi légiirányítást végző HungaroControl azonban bejelentette, hogy nem érdekli dolgozói sztrájkja, mert az nem akadályozza a repülőtér működését. A HungaroControl megbízott szóvivője, Péterffy Gábor az [origo]-nak korábban elmondta, hogy a szakszervezet követelése (100%-os béremelés két év alatt) nem tárgyalási alap.

Az ügyben minkét fél a bírósághoz fordult, a szakszervezet pedig több fórumon is panaszt tett. Az MLSZSZ a brüsszeli székhelyű Európai Szállítási Dolgozók Szövetségéhez fordult, mert szerintük a HungaroControl magatartása jogsértő. Több levelet is küldtek a közlekedési miniszternek, amelyekben kifogásolják a munkáltató sztrájkkal kapcsolatos magatartását, a biztonsági főnök korábbi fellépését, például a gépfegyveres őrök megjelenését és a Liga Szakszervezeti tömörülés tagjainak kizárását a sztrájk helyszínéről. Emellett a munkaügyi bírósághoz fordultak a munkáltató sorozatos - a szakszervezet szerinti - törvénysértő lépése miatt.

A HungaroControl is állásfoglalást kért a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól. Arra várnak választ, hogy meddig lehet jogszerűen fenntartani egy sztrájkolók nélküli munkabeszüntetést, illetve arra, hogy ebben az esetben nem élt-e vissza jogával a szakszervezet.

Az alkalmazottak egy része munkakörétől függően 40 illetve 84 százalékos béremelést kap - így ezt Metes György sikernek értékeli. A szakszervezet elnöke közölte, hogy a béremelés körülbelül 43 embert érint, akik közül majdnem mindenki az MLSZSZ tagja. Péterffy Gábor azonban ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezt a 40 százalékos ajánlatot már december 14-én megtette a munkáltató, így szerinte Metes György eltitkolta az információt a dolgozók elől.

A szakszervezet elnöke azt állítja, hogy több sztrájkoló alkalmazott ellen fegyelmi vizsgálatot indított a munkáltató.

Korábban:

A munkaadót nem érdekli a légiirányítók sztrájkja