Gyimóthy Géza (1952, Tata) - FKGP, független

A Torgyánhoz hű kisgazdákhoz tartozó Gyimóthy 1998-ban az Országgyűlés egyik alelnöke lett, ám 2001 szeptemberében a kisgazdafrakció Torgyánnal együtt őt is kizárta soraiból, így fontos tisztségét is elvesztette. Azóta független képviselő.

A szinte követhetetlen kisgazda kizárások furcsa helyzetet teremtettek, hiszen a pártból kizártak ülnek a frakcióban, míg a pártból kizárókat a frakció zárta ki, így ők függetlenként foglalhatnak csak helyet a parlamentben.  Gyimóthy 1998-ban a Komárom-Esztergom megyei listáról került a parlamentbe, ahol alelnökként működött a frakcióból való kizárásáig. Amikor Torgyán József lemondott miniszteri posztjáról, szerette volna elérni, hogy Gyimóthy kövesse a tárca élén. Gyimóthy a miniszterségre készülve lemondott országgyűlési alelnöki posztjáról, de isteni sugallatra hivatkozva visszakozni kényszerült. Gyimóthy kinevezése Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ellenkezésén bukott el. A ciklus első felében felszólalásaiban támogatta a kormány szociális intézkedéseit, és védelmébe vette a Torgyán vezette földművelésügyi minisztériumot az ellenzéki vádakkal szemben. Többször is felszólalt a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosításának vitájában. Támogatta a kormány szigorítási szándékait, sőt kijelentette, még szigorúbb tervezetet tartana szükségesnek. Gyimóthy szerint ideális esetben minimum 10 000 hívő alapíthatna csak egyházat.

Amikor Torgyán viszonya végleg megromlott a Fidesszel, Gyimóthy gyakorlatilag ellenzéki politikussá vált. A Nemzeti Földalapról szóló vitában már a kormány javaslata ellen érvelt, és nemmel szavazott a törvény elfogadásakor is.

Gyimóthy agrármérnök végzettségű, majd diplomát szerzett a Református Teológiai Akadémián is. Állami gazdaságoknál és termelőszövetkezeteknél dolgozott vezető beosztásban a rendszerváltásig, 1991-ben rövid ideig az FVM-ben volt osztályvezető. Gyimóthy 1988-89-ben az MDF tagja volt, 1990-ben csatlakozott kisgazdákhoz. 1984 óta tatai református presbiter, 1990-től egyházmegyei tanácsi bíró. Az FKGP-ben fokozatosan lépdelt előre, 1990-91-ig tatai városi elnök és Komárom-Esztergom megyei alelnök volt, 1991 óta megyei elnök, 1991/92-ben országos főtitkárhelyettes, 1992-94-ig főtitkár volt. 1994-től a párt alelnöke, s ettől kezdve parlamenti képviselő is.

Gyimóthy a Szent Korona-törvény vitájakor nem értette az ellenzék fenntartásait: Akkor, tisztelt ellenzéki képviselők, önöknek miért okoz ez olyan fájdalmat, fizikai, szellemi fájdalmat, hogy amikor ezer éve, és hogy most 1001 vagy 997... - tény, hogy 2000. január 1-jére, a millennium évére tesszük a magyar államiság és a magyar kereszténység felvételének évfordulóját, amely lehetővé teszi, hogy most itt ülhetünk, e történelmi padsorok között, akkor miért akadályozzák meg azt, hogy ez a törvény konszenzussal megszülessen. 

Ajánlat:

További képviselők Komárom-Esztergom megyéből