Latorcai János már ipari és kereskedelmi miniszter volt, amikor 1993-ban beszállt a pártpolitikába, és belépett a KDNP-be. A KDNP kettészakadásakor részt vett az MKDSZ megalakításában, és több képviselőtársával csatlakozott a Fidesz-frakcióhoz. 1998-ban már Fidesz-jelöltként választották Esztergom képviselőjévé.

Kétszer indult Budapest főpolgármesteri székéért, de 1994-ben (Fidesz-KDNP-MDF jelöltként) és 1998-ban (Fidesz-MDF jelöltként) sem tudott győzni.

Latorcai János sokat szereplő politikusa a jobboldalnak, de visszafogott stílusa sohasem tette igazán ismertté vagy népszerűvé. Bár a jobboldali pártok közötti konszenzus egyik jelképe lett, sokak szerint a Fidesz pont azért bukta el a főpolgármesteri választásokat, mert nem tudott Latorcainál karakánabb jelöltet kiállítani.

1991-ben még főosztályvezetőnek hívták a szakmájában sikeres mérnök-tanárt az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumba, és két év múlva már ő vezette a tárcát. 1993 októberében lépett be a KDNP-be, ahol gyorsan a párt vezetőségébe került. 1994-ben KDNP-s képviselőként került a parlamentbe, de 1997-ben Surján Lászlóval, Isépy Tamással és más kereszténydemokratákkal átült a Fidesz-frakcióba, miután a Giczy György-féle pártvezetéssel nem tudtak kiegyezni. Azóta is a Fideszen belül működő MKDSZ (Magyar Kereszténydemokrata Szövetség) alelnöke. 1998 óta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, és tagja a fővárosi önkormányzat Fidesz-frakciójának is. A parlament gazdasági bizottságának elnöke. Több fontos tisztsége miatt sok szereplési lehetősége lenne, de kevés önálló javaslata volt az 1998-as ciklusban.  A mostani ciklusban kétszer is megpróbálta elérni, hogy Esztergom megyei jogú város legyen, de választókerülete érdekében tett lobbizása nem járt sikerrel.

Latorcai János a rá nehezedő, 1989 előtti politikai nyomásról: Nem volt könnyű elkerülni, hogy be kelljen lépni az MSZMP-be. De gyakorló keresztény család lévén ezt a konfliktust nem vállalhattam fel, nem tudtam volna összeegyeztetni az értékrendemmel.

Ajánlat:

További képviselők Komárom-Esztergom megyéből