Magasabb felderítési arányt remél az új gyilkossági főnök

Újjászervezi és új nyomozókkal is bővíti csapatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának most munkába állt vezetője. Petőfi Attila alezredes lépéskényszerben is van, mert az elmúlt öt év után a tavalyi volt az első, amikor több eset maradt felderítetlen, mint ahányat eredményesen fejeztek be a nyomozók.

A munkafeltételek javításával, technikai eszközök, mobiltelefonok és gépjárművek beszerzésével, valamint 12 új gyilkossági nyomozó munkába állításával szeretne az eddigieknél jobb felderítési mutatókat elérni a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának január 1-jétől kinevezett új vezetője, Petőfi Attila. 1997 eleje óta 112 ismeretlen tetteses gyilkosság történt a fővárosban, amelyek mintegy kétharmadánál (73) sikerült azonosítani az elkövetőt. Sok évre visszatekintve tavaly történt a legkevesebb ismeretlen tetteses emberölés (15), ám egyelőre csak hét ügyet tudtak eredményesen lezárni a nyomozók.

Petőfi Attila alezredes elmondta: a két alosztály továbbra is négy csoportba szervezve folytatja a munkát. Ám a jövőben nyomozópárokat állítanak fel: ők egymást segítve és kiegészítve dolgoznak. Az alezredes nem titkolta, hogy az elmúlt években sok kiválóan képzett kolléga távozott az egységtől, köztük például Doszpot Péter. Pótlásáról új vezetőként a következő hetekben neki kell gondoskodnia. Tervezi ezért, hogy visszahív nagy tapasztalatú nyugdíjasokat - tanácsadónak. Ők az új ügyek mellett régi gyilkosságok felderítésén is dolgoznak majd.

Az ismeretlen tetteses gyilkosságokat három jellemző csoportba sorolta az alezredes: az első, amikor valamilyen indulat játszik szerepet, vagy haszonszerzés céljából, de hirtelen jött ötlettől vezérelve végez áldozatával a gyilkos. Az ilyen eseteknél a tettes sok nyomot hagy hátra, nem gondoskodik álcázásról, csak a későbbi tagadásával próbálja megnehezíteni a nyomozók dolgát, de sikertelenül: a felderítési arány csaknem százszázalékos.

A következő kategória, amikor a tettes esetleg társakkal előre felkészül a bűncselekeményre. Kesztyűben dolgoznak, igyekeznek eltüntetni minden azonosításra alkalmas nyomot. Ezek felderítése már lényegesen nehezebb feladat, többnyire heteket, hónapokat vesz igénybe.

A harmadik csoportba a szervezett bűnözői körökhöz kötődő leszámolások tartoznak. Ezekben az esetekben általában már a nyomozás elején világos, milyen ellenérdekeltségű bűnözői csoport állhat a gyilkosság hátterében. Ám miután olyanokra bízzák a végrehajtást, akik semmilyen formában nem köthetők sem hozzájuk, sem pedig az áldozathoz, rendkívül nehéz, gyakorta lehetetlen a gyilkos elfogása.