Levetkőztettek egy vevőt a Corában

A szilveszteri bevásárláskor alsóneműre vetkőztettek a biztonsági őrök egy nőt a törökbálinti Corában, mert lopással gyanúsították. A 39 éves asszonynál végül nem találtak lopott árut. A nő egyelőre nem döntötte el, indít-e pert az áruház ellen.

A 39 éves Bakos Istvánné a Cora alkalmazottja volt, és itt vásárolt be szilveszterre is. Miután távozott a pénztártól, egy biztonsági őr lopással gyanúsította meg. Egy belső helyiségbe vitték, ahol az egyik kolléganője előtt kellett alsóneműre vetkőznie. Állítása szerint a huszonéves kolléganőjének is láthatóan nehezére esett, hogy részt kellett vennie a motozásban, de valószínűleg nem mert ellenállni a biztonsági szolgálat kérésének. Bakos Istvánné az [origo]-nak elmondta, hogy annyira megfélemlítették, hogy nem mert ellenállni, sőt, a közel egy órás tortúra végén a jegyzőkönyvet is aláírta. Az esetet annyira megalázónak érezte, hogy azóta nem tud egyedül közlekedni, és olyan rosszul érzi magát, hogy azóta szinte állandóan orvosnál van. Arról egyelőre nem döntött, hogy indít-e pert az áruház ellen.

Az [origo]-nak egész nap nem sikerült elérni a törökbálinti Cora biztonsági vezetőjét, kollégái azt mondták, hogy csak ő beszélhet az esetről, de nincs bent. Az áruház kommunikációs ügynöksége az esettel kapcsolatban azt közölte a Blikk-kel, hogy a nő állításai nem felelnek meg a valóságnak, és a dolgozó szavahihetősége megkérdőjelezhető.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy az áruházak személy-és vagyonőreinek nincsenek az állampolgári jogokat meghaladó jogaik. Ha bűncselekményt vesznek észre, akkor annyit tehetnek, hogy a bűncselekmény elkövetőjét elfogják, majd átadják a rendőrségnek. Az áruház tulajdonának védelmében a biztonsági őröknek kizárólag a táskák és zsebek kipakoltatásához van joga, motozást csak rendőrök végezhetnek. A ruházat átvizsgálásához pedig a rendőrségnek is bizonyos szabályokat kell betartana: a vizsgálat nem lehet embertelen, megalázó, és mindenképpen azonos neműnek kell végeznie.