Lebontják a szovjet emlékművet

Eltűnik egy időre a Szabadság térről a szovjet katonai emlékmű a mélygarázs építése miatt. Azt még nem tudni, milyen formában építenék újjá, mivel a fővárosi önkormányzat megváltoztatná a rajta lévő szöveget, az V. kerület viszont ezt ellenzi, Moszkva pedig kormánygaranciára vár. Mindeközben egy kisgazdaszobor felállításáról is vitáznak a belvárosi politikusok.

Elbontják a szovjet katonai emlékművet a Szabadság térről - ezt az V. kerületi önkormányzat hagyta jóvá szerda este. A felszabadító szovjet hadsereg dicsőségét hirdető építmény azonban nem végleg tűnik el a Belvárosból, csak amíg felépül alatta a 800 férőhelyes mélygarázs.

Oroszország azonban a magyar kormány garanciavállalásával járul hozzá az emlékmű időszakos elbontásához, akkor, ha a parkoló elkészülte után ugyanott állhat majd tovább. A honvédelmi tárca garanciavállalása ellenére bizonytalan az emlékmű sorsa. A fővárosi önkormányzat ugyanis megváltoztatná a rajta lévő feliratot, az V. kerület képviselő-testülete azonban nem volt hajlandó véleményezni a szöveg átírását, a kerületi illetékes szakbizottság pedig elutasította azt.

A főváros javaslata szerint a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" szövegből kerekedne "A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére" felirat. A bizottságban még abban sem volt egyetértés, hogy mit is takar a "fasizmus" jelentése, megegyezik-e a "nácizmussal".

Karsai Károly kerületi polgármester nem aggódik föld alatti parkoló miatt, hiszen a testület az emlékmű ideiglenes elbontásához hozzájárult. Hogy milyen szöveg kerül rá később, arról még van idő dönteni.

Moszkvából azonban a mai napig nem érkezett válasz arra a felvetésre, hogy megváltoztatnák az emlékművön lévő szöveget. A követségen lapunkat úgy tájékoztatták, hogy az Orosz Föderáció a magyar Külügyminisztérium garanciáját is kéri az emlékmű helyreállításával kapcsolatban. A szöveg megváltoztatásáról azonban nem hallottak a követségen.

Alig néhány percre a szovjet emlékműtől, a Kossuth téren emelnének szobrot Kovács Béla egykori kisgazda-politikusnak. Ám a szobor a korábbi tervekkel ellentétben mégsem állítható fel a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Nem politikai okokból, hanem a kultusztárca hibája miatt. Az V. kerületi képviselő-testület ugyanis nem fogadta el a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztérium pályázatának eredményét, arra hivatkozott, hogy a tárca megsértette a pályázat szabályait.

A testületi ülésen szinte késhegyre menő vita bontakozott ki azután, hogy a városatyák megpillantották az öt méter magas szobor terveit. Kovács Béla alakja egy ideiglenesen ácsolt pódiumot idéző emelvényen állna, amelyet leplet mintázó márvány takar. A szobrot ellenző SZDSZ-es és MSZP-s képviselők rondának, ízléstelennek tartották az alkotást, amelyet a kultusztárca a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én állított volna fel a Kossuth téren. A jobboldal viszont politikai okokat sejt az elutasítás mögött. Az ügy előzménye, hogy a benyújtott nyolc pályázat egyikét sem találta megfelelőnek a bírálóbizottság, így a Budapest Galéria álláspontját elfogadva, az önkormányzat arra kérte a kultusztárcát és a Kovács Béla Emlékbizottságot, hogy a három, legtöbb pontot elért alkotást pályáztassa meg újra. Ehhez képest a minisztérium az egyik leggyengébben szerepelt szobrot nyilvánította győztesnek.

Karsai Károly polgármester (Fidesz) egyértelműen politikai vitának tartja a szoborügyet. Szerinte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek az volt a célja, hogy megakadályozza az emlékmű felállítását az emléknapon.