A Belügyminisztérium hajlandó lenne kifizetni a Fővárosi Önkormányzatnak a tűzoltópótlékok kapcsán támasztott milliárdos tételű alapkövetelését, de a tőke kamatainak kiszámításában nem tudnak megegyezni a felek, így folytatódik a jogvita - derült ki a Fővárosi Bíróságon pénteken megtartott tárgyalás során.

A felperes Fővárosi Önkormányzat és az alperes Belügyminisztérium (BM), illetve Pénzügyminisztérium közötti első fokon folyamatban lévő polgári perben az önkormányzat pénteken bejelentett felemelt kereseti kérelme szerint 1 milliárd 52 millió forintot, valamint ahhoz kapcsolódóan a jegybanki alapkamat kétszeresét követeli.

A BM jogi képviselője a tárgyaláson bejelentette, hogy az alapösszeget akár letétbe is helyezik, ám csak akkor fizetnek a fővárosnak, ha sikerül megegyezniük a tűzoltók pótlékára vonatkozó tavalyi kormányhatározat alapján abban a formában, ahogy már az összes többi megyei önkormányzattal sikerült megegyezni. "Ellenkező esetben azonban egy fillért sem fizet a fővárosnak az állam" - jegyezte meg a BM ügyvédje, aki elmondta azt is, hogy a tárca már gondoskodott arról, hogy az egyezségek létrejöttét követően a megyék hozzájussanak a tűzoltópótlékok fedezetéhez.

A BM jogi képviselője szerint azonban elfogadhatatlan az, hogy a főváros a jegybanki alapkamat kétszeresét követeli, hiszen a tűzoltóknak mint magánszemélyeknek az alapösszeg mellé legfeljebb csak a jegybanki alapkamat járhat. Továbbá a BM ügyvédje vitatja a kamat esedékességét is: álláspontja szerint a főváros nem követelhet kamatot arra az időszakra, amikor saját maga hátráltatta a tárcával való megegyezés létrejöttét és ezzel a kifizetést is.

A főváros ügyvédje ugyanakkor azt kifogásolta a pénteki tárgyaláson, hogy a BM a kifizetés feltételéül teljes joglemondást követel, azonban a főváros erre csak az 1997 novembere és 2001 decembere közötti időszakra vonatkozóan hajlandó, a jövőre nézve nem. A főváros ügyvédje közölte: az államot jogszabály kötelezi arra, hogy megtérítse a tűzoltók személyi juttatásai körében keletkezett önkormányzati kiadásokat.

A jogvita előzménye, hogy évekkel ezelőtt az önkormányzati tűzoltók munkaügyi pereket indítottak az önkormányzatok ellen elmaradt pótlékaik megfizetése érdekében, és amikor a követelések jogosságát már több bírósági ítélet is kimondta, az önkormányzatok fizettek, ám ugyanakkor követelni kezdték a pótlékok fedezetét az államtól.

A Pénzügyminisztérium jogi képviselője a pénteki tárgyaláson megjegyezte: szerinte a vita nem tartozik bírósági hatáskörbe, kicsit úgy néz ki, hogy két állami szerv vitatkozik a költségvetés útvesztőiben. Egyébként a tárca a maga részéről kész arra, hogy ha sikerül megállapodnia a BM-nek és a fővárosi önkormányzatnak, aláírja egyezségüket.

A polgári per májusban folytatódik a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumán. A bíróság kötelezte a felperest, hogy jelölje meg, mely korábbi ítéletek alapján fizetett a tűzoltóknak. Felhívta a feleket arra, hogy tartsanak további megbeszéléseket, és legalább az összegszerűség tekintetében próbáljanak megegyezni.