Még nem tudni, mi okozta a tömeges fertőzést

A Népszava információi szerint vasárnap már csak két újabb beteg fertőződött meg, s összesen hétnél okozott még panaszokat az újpesti Károlyi kórházban múlt héten végigvonuló fertőzés. Csütörtökön és pénteken az intézményben összesen 38 betegnél és dolgozónál diagnosztizálták a megbetegedést, amely azonban egy-két nap alatt el is múlt.

Hasmenésre és hőemelkedésre panaszkodtak az érintettek, először szerdán, majd másnapra hirtelen tömegesen jelentkeztek a tünetek - nyilatkozta a kórház főigazgatója, dr. Küttel Péter. - A rendkívüli megbetegedésekhez kihívtuk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetőit, s közösen döntöttünk arról: látogatási és betegfelvételi tilalmat rendelnek el. A munkatársak már most valószínűsítették: nem étel okozta a megbetegedéseket. A teljes vizsgálat első eredményei ma várhatók, a végleges jelentés a hét közepére készülhet el. A szolgálat munkatársai ilyen esetben azt is megvizsgálják: a kórház mennyire felelt meg a higiénés feltételeknek. Igaz, a főigazgató szerint kizárt, hogy emiatt keletkezhetett volna a fertőzés.

Az ÁNTSZ egyébként minden olyan esetben betegfelvételi tilalmat rendel el, amikor olyan jellegű fertőzést tapasztal, amely esetében lehetőség van arra, hogy a kórokozó továbbterjedjen.