Ráday: Nem kért támogatást a Blaha Lujza téri ház

Az először reklámba, majd az önkormányzatot bíráló feliratba öltöztetett Blaha Lujza téri ház felújítását korábban már támogatta a Fővárosi Önkormányzat. Ráday Mihály, az önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának tagja az [origo]-nak elmondta: a mostani, homlokzati felújításhoz a ház nem kérte az önkormányzat segítségét.

Az egyik Blaha Lujza téri ház homlokzatán jelenleg a fővárosi önkormányzat egyik osztályvezetőjének neve díszeleg. A felirat szerint "a városképvédelmi bizottság mindent megtett, hogy ezt a házat ne újíthassuk fel". A szöveg készítője arra utal, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem engedte, hogy a házon sörreklámot ábrázoló védőháló legyen, és a ház emiatt jókora reklámbevételtől esett el.

Ráday Mihály, az önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának tagja az [origo]-nak elmondta: egy korábbi felújításkor ez a ház már kapott fővárosi segítséget, a mostani, homlokzati munkálatokhoz pedig nem is kértek támogatást. A ház közös képviselője, Kovács Péter ugyanakkor állítja: azért nem kértek önkormányzati segítséget, mert a 30-40 milliós felújítási munkának körülbelül a felét fizette volna ki az önkormányzat, a ház nyugdíjas lakói pedig nem tudták volna összeadni a maradék 15-20 millió forintot. A védőhálón szereplő reklámból befolyt pénz viszont fedezte a homlokzatfelújítás teljes költségét. A közös képviselő arról nem tud, hogy korábban a főváros támogatta a házat.

A Blaha Lujza téri házon elhelyezett sörreklámról Ráday Mihály elmondta: egy rendelet szabályozza, hogy bizonyos zónákban, maximálisan milyen méretű reklámok helyezhetők el. Emellett egy felújítási építkezésnél, ha a felújítás érinti a főváros tulajdonában lévő közterületeket - például a járdákat - , kérni kell a főváros engedélyét reklám elhelyezésére. A Blaha Lujza téri ház esetében ilyen engedélyt nem kértek, ezért a főváros bírságot szabott ki a Blaha Lujza téri házra - állítja Ráday. A ház a mai napig sem fizetett, ezért az ügy a bírósághoz került. Ráday állításának ellentmond a reklámot elhelyező Contact System Kft. vezetője, Bisoch László, aki azt közölte az [origo]-val, hogy kértek engedélyt, de a főváros elutasította kérelmüket. A közterületi reklámcég arra készül, hogy egy sajtótájékozatón időrendi sorrendben bemutatja a ház felújítása kürül történteket, hogy ezzel bebizonyítsa álláspontját, amely szerint, a főváros útját akarta állni a József körút 2. alatt álló ház felújításának.

Korábban:

Reklámkampány a főpolgármesteri hivatal ügyosztálya ellen