Fertőzött vaddisznóhúst találtak Hajdú-Biharban

Fonálféreggel fertőzött vaddisznóhúst találtak Hajdú-Bihar megyében, ezért a térségi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás elrendelte valamennyi vadhúst forgalmazó étterem ellenőrzését.

Cs. Varga László Hajdú-Bihar megyei főállatorvos, az állat-egészségügyi állomás igazgatója elmondta: szakembereik rutinszerűen és folyamatosan vizsgálják a vadhúsokat, és egy, a közeli napokban lőtt vaddisznóban trichinella spiralist, azaz fonálférget találtak. Ez a parazita ritkán fordul elő, Hajdú-Biharban évek óta nem találkoztak vele a szakemberek - mondta a főállatorvos.

Tájékoztatott arról is, hogy minden közétkeztetésre szánt és levágott házi sertést is ellenőriznek, de a tulajdonos kérésére a háznál levágott sertéshúst is ellenőrzik. - Házi sertésben eddig nem találtak fonálférget - mondta a szakember. Hozzátette: vaddisznókban gyakoribb az előfordulása e parazitának, ugyanis a vaddisznó megeszi a már fertőzött rágcsálókat, s ezáltal kerül a szervezetébe a féreg.

Cs. Varga László elmondása szerint a fertőzött vaddisznót az állati fehérjefeldolgozó helyi telepén megsemmisítették. Bejelentette: az ÁNTSZ-szel közösen feltérképezték Hajdú-Bihar megyében mely éttermekben főznek vadhúst. Az élelmiszer-ellenőrző állomás szakemberei csütörtökön megkezdik az éttermek ellenőrzését, s azokon a helyeken, ahol esetlegesen nem szabályszerűen szerezték be a vadhúst, azt azonnal elkobozzák, és gondoskodnak a megsemmisítéséről.