Tovább tart a vita a BKV-bértárgyalásokon

Nem jött létre megállapodás a BKV Rt.-nél zajló bértárgyalások csütörtöki fordulójában sem. Bár az rt. vezetése megemelte béremelési javaslatát, a szakszervezetek még elégedetlenek az ajánlattal.

Menyhért László vezérigazgató-helyettes szerint az rt. vezetése szerdán 9,75 százalékra emelte a korábbi 7,5 százalékos béremelési javaslatát. A fizikai dolgozók részére ígért havi 5 ezer forintos plusz összeget a vezetés ezer forinttal csökkentette. Továbbra is megadnák az úgynevezett év végi tikett vásárlási utalványt azok részére, akik teljes évet dolgoznak.

A vezérigazgató-helyettes közölte, javaslatukat a legnagyobb szakszervezet, a VTDSZSZ és két kisebb érdekképviselet elfogadta. A buszosok két nagyobb szervezete, a FAÜSZSZ és a TDFSZSZ elutasította. Menyhért László szerint a cégnek kimerültek a további béremelési lehetőségei, nincs több mozgásterük. Bízik abban, hogy rövidesen megegyezésre jutnak az érdekképviseletekkel.

Gazdag József, a Fővárosi Autóbusz Üzemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke az érdekképviseletek közti belső megosztottságot hangsúlyozva közölte, hogy 10 százalékos bérigényükhöz közel kerültek. Az év végi tikett utalványnál azonban a 33 ezer forintos igényből 15 ezret a szakszervezeteknek kellene kigazdálkodni béremelési keretükből. Nem tartják elfogadhatónak e javaslatot azért sem, mivel ez az összeg, ami 100 milliós nagyságrendű, a következő évben nem növelné a bértömeget. Hozzátette: ezért szorgalmazták az egyhavi törzsbért, amit viszont a legnagyobb érdekképviselet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége utasított el, támogatva ezzel a cégvezetés álláspontját.

Korábban:

Még mindig az egyeztetésnél tart a BKV- bértárgyalás