Kedden ítélethirdetés várható a Tánczos-ügyben

A Legfelsőbb Bíróságon (LB) kedden folytatódik a körmendi gyerekgyilkossággal vádolt Tánczos Gábor pere. A vádlott a novemberi tárgyaláson, a vádbeszéd alatt elájult, így félbeszakadt a tárgyalás és elhalasztották az ítélethirdetést is.

Tánczos Gábort azzal vádolja az ügyészség, hogy 1998. április 1-én délután megölte a 11 éves Zsófiát. A vádirat szerint többször megütötte, majd torkát elvágta egy késsel. A holttestre a hazatérő apa talált rá.

Az akkor 19 éves fiatalember már a nyomozás kezdetén a rendőrség látókörébe került. Előzetes letartóztatásba helyezték, majd meggyanúsítását követően beismerő vallomást tett, ám azt később visszavonta és azóta következetesen tagad. Azt állította, hogy a rendőrségen kikényszerítették a beimserő vallomást.

A megyei bíróság, nem jogerősen, 1999. márciusában 14 év szabadságvesztésre ítélte Tánczost, de a Legfelsőbb Bíróság az év novemberében, megalapozatlanság miatt, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és a megyei bíróságot új bizonyítási eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt eljárásban, tavaly a bíróság ismét kimondta Tánczos Gábor bűnösségét, és ezúttal 13 évet szabott ki. Tánczos az elsőfokú ítélet hirdetése közben rosszul lett, és ez többször megismétlődött az LB előtt is.

Tavaly novemberben az LB több tárgyalást tartott, szakértőket hallgatott meg. A tervezett ítélethirdetés előtt, a vádbeszéd alatt azonban Tánczos ismételten elájult. Ezért az LB orvos-szakértőt rendelt ki a vádlott egészségi állapotának kivizsgálására. A másodfokú eljárás kedden folytatódik a félbeszakadt védőbeszéddel.

Az ügyben nincs szemtanú, nincs meg a gyilkos fegyver és nincs indíték sem. A vád legföbb bizonyítéka, hogy mikronyom-kereszteződéseket találtak a vádlottnak a gyilkosság idején viselt ruháin. A védelem szerint azonban nem megfelelően tárolták a bizonyítékként lefoglalt ruhát, egy zacskóba tették az áldozat ruháival. Így a védő szerint nem lehet bizonyítékként figyelembe venni a vád legfőbb bizonyítékát.