Állítólag feladná a beszorult barlangász

Még nem sikerült kiszabadítani a szombaton beszorult barlangi búvárt az aggteleki barlangrendszerhez tartozó Rákóczi-barlangból. A búvárok folyamatosan keresik a beszorult fiatalemberhez vezető járatot, buborékokat eregetnek a vízbe, hátha azok felbukkannak a beszorult barlangász közelében. A fiú egyre kimerültebb, állítólag már az öngyilkosság gondolatával foglalkozik.

Még nem sikerült kiszabadítani a szombaton az Aggteleki barlangrendszer Rákóczi-barlangjába szorult fiatalembert. Lehoczky László, a Miskolci Speciális Mentőcsoport vezetője elmondta az [origo]-nak, hogy eddig körülbelül másfél métert haladtak előre a sziklabontók. A mentők egy repedés

A Bódvarákó közelében fekvő Rákóczi 1-es barlang körülbelül 650 méter hosszan húzódik, függőlegesen 75 méteres a kiterjedése. A barlangot a közeli vasércbányából érték el először az 1920-as években. Az első térképet 1958-ban készítették róla, módszeresebb feltárást 1964-ben, majd 1968-tól búvármerülések során végeztek. A barlang 1. sz. tavában 11 méteres mélységbe, 2. sz. tavában 44 méteres mélységbe jutottak le a búvárok. A 2. sz. tóból érték el a barlang víz alatti szakaszának jelentős részét. A barlangi tavak 11,5 Celsius fokos vizének szintje összefüggésben van a talajvízzel és a Bódva vízállásával. A barlang geológiai értelemben máig is aktív, valamint ritka, értékes ásványkiválások találhatók benne ezért fokozottan védett - olvasható a Barlangi Hírek honlapján.

mentén igyekeznek elérni a szerencsétlenül járt barlangászhoz, azonban nem kizárt, hogy több tíz méter sziklán kell átvágniuk magukat. A légkalapácsokon kívül hilti-partonnal végzett robbantásokkal bontják a sziklát.

Rajtuk kívül félórás váltásokban merülnek búvárok, hogy megtalálják beszorult társukhoz vezető járatot, próbálkozásaikat eddig nem koronázta siker, noha már állítólag be tudták tájolni, hogy hol lehet a fiú.

A mentők újabb és újabb módszerekkel próbálnak könnyíteni a kutatás körülményein. Szóba került, hogy a vizet zavarossá tevő finom lebegő iszapot egy speciális anyag segítségével csapatnák ki, hogy jobban lehessen látni a vízalatt, de felmerült a víz átszűrésének lehetősége is szivattyúk segítségével - mondta el az [origo]-nak Lehoczky László.

A búvárok légbubérokat fognak eregetni a járatokba, hátha valamelyik eljut a beszorult fiatalemberig, így könnyebben megtalálhatnák a hozzá vezető utat. A fiú eddig még nem jelezte, hogy látott volna buborékokat feltűnni abban a járatban, ahová beszorult, noha a búvárok már kersztül-kasul kutatták a barlang víz alatti szakaszát a hozá vezető járat után.

A HavariaPress értesülései szerint a fiú már annyira kimerült testileg-lelkileg, hogy az öngyilkosság gondolatával foglalkozik. Lehoczky László az [origo]-nak elmondta, valóban az a szóbeszéd terjed a barlangi mentők között, hogy a fiú már feladná. Az RTLKlub szerint A barlangász szombat óta ül a bánya egyik ismeretlen járatában, miután egy merülés közben elszakadt a vezetőkötele, és eltévedt a zavaros vízben. A fiatalember egy sziklarepedésen keresztül tud kommunikálni a mentőkkel.

Az MTI információi szerint körülbelül 100-an vesznek részt a mentésben, Magyarországon kívül érkeztek mentőcsapatok Prágából, Pozsonyból és Rozsnyóról is.

Korábban:

Gyengébb életjeleket ad a barlangban rekedt búvár

Éjjel is keresik az eltűnt búvárt

Barlang mélyében rekedt egy búvár