A budaörsi Tesco áruházban kihallgatták Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselőt, akit kiflilopással gyanúsítottak. A Fidesz-frakció sajtóosztályának tájékoztatása szerint végül a biztonsági kamera felvétele tisztázta, hogy a képviselő ismerőse evett meg egy kiflit, amivel nem számolt el a pénztárnál. Selmeczi szerint megsértették emberi méltóságát, és indokolatlanul korlátozták személyi szabadságát.

Az esetről a Tesco egyáltalán nem nyilatkozik, így a történet részletei csak Selmeczi Gabriella és a Fidesz sajtóosztályának elmondása alapján ismert. E szerint a politikus múlt hét szerda este a budaörsi Tesco áruházban összetalálkozott egy ismerősével, aki a vásárolt kiflik közül egyet megevett, sarkát pedig a képviselőnek adta. A pénztárnál - ahol külön fizettek - az ismerős nem jelezte, hogy egy kiflit megevett, azt nem fizette ki. A biztonsági szolgálat embere ezért Selmeczit és ismerősét is feltartóztatta, majd másfél órán keresztül nem engedte őket távozni. Végül a biztonsági kamera felvétele egyértelműen tisztázta, hogy Selmeczi ismerőse volt a vétkes.

A képviselő megkérdőjelezi az intézkedés jogszerűségét - hiszen a felvétel egyből tisztázta volna a helyzetet -, és bocsánatkérő levelet vár a Tescótól. Az [origo] úgy tudja, a biztonságiak először arra akarták rávenni Selmeczit, hogy ő ismerje be a lopást.

A budaörsi Tesco áruház munkatársai nem hajlandóak nyilatkozni az esettel kapcsolatban. Van olyan áruházi dolgozó, aki szerint a képviselő lopott, de ezt egyelőre nyiltan senki sem állította.

Selmeczi Gabriella délután sajtótájékoztatón részletezte a történteket. Elmondta, hogy az eset január 23-án, késő este történt. Hajszárítót akart venni az áruházban, ahol összetalálkozott egy ismerős férfival. Az ominózus pékáru egy sós stangli volt. A biztonsági őrök mindkettőjüket kihallgatták. Selmeczi szerint eleinte őt is gyanúsították, de a közel kétórás kihallgatás második részében már tanúként kérdezték őt.

A képviselő szerint indokolatlanul korlátozták személyi szabadságát. Panaszkodott amiatt, hogy a biztonsági őrök nem tudták megfogalmazni, hogy mivel gyanúsítják őket. Lopással vagy a kifli jogtalan elfogyasztásával. Selmeczi Gabriella elmondta, hogy végül telefonon szólt valaki, hogy a videofelvétel alapján valóban nem ő a tettes.

A politikus szerint az ügy tanulságaként szükséges lenne felülvizsgálni bizonyos jogszabályokat, de arra nem tért ki, hogy melyeket és miért. Az ügyet úgy értékelte, hogy az áruház dolgozói emberi méltóságában sértették meg.

Kapcsándi Dóra