Ügyészi vizsgálat indulhat több vadásztársaság ellen

Adóhatósági és legfőbb ügyészi vizsgálatot kíván kezdeményezni a múlt ősszel leleplezett madármészárlásban érintett vadásztársaságok ellen az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága. Tóth Gábor, a védett madarak pusztításának ügyét vizsgáló albizottság vezetője ezt azon az ülésen jelentette be, ahol a képviselők az ügyben meghallgatták a Bács-Kiskun Megyei Földművelésügyi Hivatal illetékeseit.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a hasonló esetek megakadályozása érdekében törvényi szigorításra van szükség. Tóth Gábor az ülésen ismét hangsúlyozta: a természetkárosítások megakadályozása érdekében egy környezetvédelmi kommandó felállítására lenne szükség. Ezzel szemben Ékes József MDF-es képviselő ezt a megoldást nem tartotta célravezetőnek.

Szenek István, a hivatal vadászati és halászati felügyeletének vezetője elmondta, hogy a megyében összesen négy vadászati felügyelő működik, és munkaidejük nagy részét az úgynevezett papírmunka köti le. Emiatt kevés idejük marad a vadászati területek tényleges ellenőrzésére. Az osztályvezető beszámolt arról is, hogy a tavaly kiállított vadászati engedélyeket a hatósági vizsgálatok jogszerűen kiadottnak találták.

A meghallgatáson továbbá részt vett az Interpol Magyar Nemzeti Iroda vezetője is, aki arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az ügyben gyanúsított olasz állampolgár jelenleg hazájában tartózkodik, és mivel műtéten esett át, Olaszországot várhatóan hosszabb ideig nem hagyja el. A feltételezett olasz elkövető ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Korábban:

Beismerte tettét a madárpusztító olasz vadász