Csütörök délután öt óra előtt 5 perccel felszínre hozták Szilágyi Zsoltot, aki öt napot töltött a barlang fogságában. A fiút azonnal a Miskolci Megyei Kórházba vitték. A 26 éves búvár szombaton rekedt benn egy kis üregben Bódvarákón, a Rákóczi-barlangban. A szakemberek két megoldást láttak a kimentésre: vagy merüléssel, vagy kívülről, a sziklafal kibontásával hozzák ki a szerencsételnül járt fiút. Végül ez utóbbi mellett döntöttek, mivel sem Szilágyi Zsolt, sem az orvosok nem támogatták, hogy merüléssel mentsék  ki.

Január 26. szombat

Szombaton rekedt a bódvarákói barlangban Szilágyi Zsolt, bár az első híradások csak vasárnap láttak napvilágot. A 26 éves barlangász külön vált társától, majd elszakadt a biztosító kötele, és nem tudott visszatalálni a kifelé vezető úthoz. A barlangban a levegő hőmérséklete 8-9 Celsius fok, a karsztvíz pedig átláthatatlan, kávészínű, és 11 fokos.

Január 27. vasárnap

Sikerült felvenni a bent rekedt barlangásszal a kapcsolatot, aki szerencsésen felkapaszkodott egy olyan helyre, ahol folyamatosan cserélődött a levegő. Mentésére a helyszínre érkezett a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, a Pécsi Barlangi Mentők, a Katasztrófavédelem egységei, a Különleges Mentőszolgálat, sőt a bányamentők is.

Barlang mélyében rekedt egy búvár

Január 28. hétfő

Továbbra is hiába keresték az utat a mentőbúvárok Szilágyi Zsolt felé, akinek az állapotáról egyre rosszabb hírek érkeztek: a mentést végzők szerint a barlangász nagyon legyengült, kritikus állapotba került. A mentők délután már úgy gondolták, hogy közel járnak a fiúhoz, akivel sikerült folyamatosan beszélniük. Hétfő este megkezdték a zavaros víz megtisztítására szolgáló vegyszer használatát.

Gyengébb életjeleket ad a barlangban rekedt búvár

Folyamatosan beszél a barlangba rekedt búvár

Mintha kávéba merülnénk - mentés az Esztramosban

Január 29. kedd

Kedden, a déli órákban eljutott a már 70 órája bentrekedt barlangászhoz Czakó László mentőbúvár. Ettől a pillanattól kezdve folyamatosan volt Szilágyi Zsolt mellett valaki, és ennivalót is sikerült eljuttatni hozzá. A mentést végzők azt tervezték, hogy további falbontás után hozzák ki a fiút, szerették volna elkerülni, hogy a legyengült fiúnak merülnie kelljen. Ez tovább növelte a mentés várható időtartamát, ugyanakkor a mentők mégis abban reménykedtek, hogy estére kihozzák a fiút. A zavaros víz megtisztítására szolgáló vegyszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak 20 cm-re növelte a látótávolságot.

Csak a robbantásokra riad fel a barlangban rekedt fiú

Megtalálták a barlangban rekedt fiút

Január 30. szerda

Éjjel Szegedről megérkezett egy orvos, akinek barlangi búvár szakvizsgája van, ő folyamatosan a szerencsétlenül járt barlangász mellett volt. A búvárok vitték a forró teát, vitaminokat, a fiatalemberhez, és melegítőpárnákkal próbálták testhőmérsékletét felmelegíteni. Zsolt már szilárd táplálékot is fogyasztott. A barlangot felülről mikrorobbantásokkal szélesítették, de nem értek el az üreghez, ahol a barlangász volt. Az éjszakai kutatófúrások során kiderült, hogy az a sziklafal, aminek vastagságát előző nap csak másfél méterre becsülték, a szerda reggeli tájékozódás után elérte a 7-8 métert is. Délutánra biztossá vált, hogy szerdán már nem tudják kihozni Szilágyi Zsoltot.

Negyedik napja a barlang foglya a bent rekedt fiú

Ma már nem hozzák ki a barlangban rekedt fiút

Január 31. csütörtök

A bódvarákói Rákóczi-barlangban rekedt barlangászhoz csütörtökön  délelőtt 11 óra 40 perckor jutottak el a mentőegységek a falat átfúrva, onnantól kezdve a rést folyamatosan tágították. Délután 16 óra 55 perckor kihozták barlangi fogságából Szilágyi Zsoltot. A fiút hordágyra erősítve, speciális kötélpályán húzták ki a barlangból. Amikor felszínre került nyitva volt a szeme, de nagyon sápadt, és elgyötört volt az arca. A mentősök azonnal melegítő fóliába helyezték és elindultak vele a kórház felé.

Kimentették a barlangból Szilágyi Zsoltot

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Nézze meg az [origo] képeit a barlangi mentésről!