Elkészült a vádirat Szabadi Béla ügyében. A Fővárosi Főügyészség hűtlen kezeléssel, sikkasztással és csalással vádolja a volt államtitkárt. Halmazati büntetéséként akár 12 évet is kaphat Szabadi.

Pénteken nyilvánosságra hozta a Fővárosi Főügyészség a Szabadi Béla elleni vádiratot. Az FVM volt politikai államtitkárát háromrendbeli különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, kétrendbeli sikkasztással, tizenöt rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és egyrendbeli csalással vádolják.

Hűtlen kezeléssel a különösen költséges külföldi utazások miatt vádolják. Csalással azért, mert támogatást adott az életmód nap megszervezéséhez, amelyre a minisztérium kifizetett nagyobb összegeket, miközben a rendezvény elmaradt. A sikkasztás vádja szabálytalan, mintegy 200 millió forintos pénzátutalásokkal magyarázható.

Sokáig kétséges volt, hogy az FTC labdarúgócsapatának vitatott támogatása bekerül-e a vádiratba. Az FVM jelentős közpénzekkel támogatta a csapatot, de sem az Üllői úti stadionban, sem a játékosok mezén nem népszerűsíthette magát a minisztérium. Végül ebben az ügyben is talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez az ügyészség. A felsorolt bűncselekményekért halmazati büntetéséként 12 évet kaphat az agrártárca egykori államitikára.

Szabadi mellett az ügyben az Agrárinnovációs Kht. három magas beosztású munkatársát is vádolja az ügyészség. Őket szintén csalással, hűtlen kezeléssel, okirat-hamisítással vádolják.

Korábban:

Lezárul a Szabadi-ügy nyomozása
2002. jan. 4.

Szabadi tagad
2001. nov. 30.

Újra kihallgatják Szabadi Bélát
2001. nov. 29.