Közel 5500 robbantással vájtak 12 méter hosszú folyosót a bódvarákói Rákóczi-barlangba rekedt búvárhoz. A mentésben részt vevők saját szabadidejüket áldozták a feladatra. A környezetvédelmi minisztériumban pénteken sajtótájékoztatón értékelték az öt napon át tartó mentést, kiderült: a költségeket még nem összesítették. A fokozottan védett barlang a munkálatok során nem szenvedett károsodást.

Pénteken a környezetvédelmi minisztériumban (KÖM) sajtótájékoztatón számoltak be az öt napon keresztül barlangban rekedt búvár kimentéséről. Taródi Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (MBM) vezetője, egyben a mentés fő szervezője elmondta, hogy Szilágyi Zsolt kimentése páratlan eset volt, eddig ugyanis csupán vagy külön barlangi mentésre, vagy külön búvármentésre volt példa. A mentésben közreműködők többsége saját szabadidejét áldozta fel, sokuk saját költségükön, saját felszerelésükkel vettek részt a munkálatokban.

A sziklabontó csoport közel 5500 robbantással vájt utat a sziklába - közölte Stribányi Gusztáv, a sziklabontó szekció vezetője. A bontók 8-as átmérőjű fúróval lyukakat fúrtak a falba, majd ezekbe helyezték el az úgynevezett piropatronokat. Nagyobb robbantást azért nem végeztek, mert a szikla olyan, mint az ementáli sajt, és félő volt, hogy a fejükre omlik az egész, illetve a nagyobb töltet robbantásakor keletkező mérges gázok veszélyeztethették volna a benn rekedt búvárt.

A sajtótájékoztatón részt vett Tardy János, a KÖM helyettes államtitkára is, aki visszautasította a sajtóban megjelent, a mentés szervezetlenségére utaló híreket, és közölte, hogy a búvárok is elismerték: a nagyszámú kisegítő személyzet nélkül nem boldogultak volna. A mentés költségeit még nem összesítették, de már folyamatban van - közölte a politikai államtitkár, majd hozzátette: a mentés nyomán több kérdés is felmerült, többek között a MBM finanszírozásával kapcsolatban, melyeket rendezni kívánnak. Tardy János elmondta, hogy a mentés során a szakemberek óvatosságának köszönhetően a fokozottan védett barlang nem sérült meg.

Ajánlat:

Olvassa el az [origo] helyszíni tudósítójával készült interjút!

Korábban:

A hétvégén még biztosan kórházban kell maradnia Szilágyi Zsoltnak