Szilágyi Zsolt állapota jó, jelenleg alszik - tájékoztatta az [origo]-t reggel a Rákóczi-barlangból kimentett barlangász kezelőorvosa. Dr. Vass Zsuzsanna szerint a fiú edzettségének köszönhető, hogy túlélte a barlangban töltött napokat, ugyanis egy átlagos fiatal nem bírta volna ki a megpróbáltatást.

A Rákóczi-barlangból kimentett barlangász állapota jó, jelenleg pihen, alszik - tájékoztatta az [origo]-t a Miskolci Megyei Kórház ügyeletes orvosa, Dr. Vass Zsuzsanna. Szilágyi Zsolt bár kimerült, de fizikálisan jól van, ami edzettségének köszönhető. A doktornő hozzátette, hogy egy átlagos terhelésű fiatal nem élte volna túl ezt a megpróbáltatást. Jelenleg a táplálás újra felépítése folyik a fiúnál, és várhatóan még két napot tölt az intenzíven. Hogy mikor mehet haza, az további vizsgálatok eredményétől, és Zsolt állapotától függ.

Szilágyi Zsolt szombaton rekedt a bódvarákói Esztramos-hegy alatti barlang egyik üregében, ahonnan nem tudott kiszabadulni. A mentésére érkező társai, szakemberek, barlangi mentők, búvárok, orvosok napokig dolgoztak, és végül öt nap után tudták kimenteni, csütörtökön néhány perccel öt óra előtt. A kórházba szállítás utáni első vizsgálatokat követően Csiba Gábor, a kórház főigazgatója elmondta: a fiú tudatánál van, és állapota meglepően jó, ami egyrészt annak köszönhető, hogy fiatal, edzett fiú, másrész az elmúlt napokban történt táplálásának. Megtudtuk tőle azt is, hogy Zsolt bár fáradt volt, de nem panaszkodott fájdalmakra.

Az éjjel teljesen kivizsgálták Szilágyi Zsoltot, hogy pontos képet kapjanak állapotáról. Orvosa reggel arról is beszámolt, hogy a 26 éves fiatalember jelen állapotában semmi sem utal arra, hogy maradandó károsodást szenvedett volna.

Korábban:

Kimentették a barlangból Szilágyi Zsoltot

Az orvosok szerint meglepően jó állapotban van Szilágyi Zsolt

Ajánlat:

Kérdezze az [origo] tudósítóját!

A Társalgó vendége péntek délután 14 órakor Barakonyi Szabolcs, az [origo] munkatársa, aki végig szemtanúja volt a mentőakciónak.

Olvassa el a mentés öt napjáról készült összefoglaló cikkünket!

Nézze meg az [origo] képeit a barlangi mentésről!