A VI. kerületi önkormányzat felfüggesztette a kerékbilincs használatát a Csengery utca-Podmaniczky utca-Dózsa György út-Király utca közötti részen. Akinek itt szereltek kerékbilincset az autójára, visszakérheti a pénzét - mondja egy ellenzéki önkormányzati képviselő. A polgármesteri hivatal szerint azonban még korai lenne a kerékbilincs-költség visszafizetéséről vitázni.

Bajor Zoltán terézvárosi SZDSZ-es képviselő az [origo]-nak elmondta, hogy az önkormányzat csütörtök esti ülésén felfüggesztették a kerékbilincs használatát a Csengery utca és a Dózsa György út közötti kerületrészben. A rendelet ugyanis jogsértő, a Fővárosi Főügyészség is több ponton jogellenesnek találta. Jelenleg a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vizsgálja a jogszabályt, és várhatóan megsemmisíti azt.

Mivel a csütörtöki döntés értelmében a testület jogsértőnek találta a kerékbilincs használatát az említett utcákban, a jegyzőnél mindenki visszakérheti a bírság összegét, a jogszabályok szerint ezt vissza kell fizetnie az önkormányzatnak - állítja Bajor. A képviselő szerint ehhez nincs szükség külön döntésre, mivel jogsértő rendelet alapján büntették az autósokat.

Zettner Kovács Krisztián (Fidesz) a VI. kerületi önkormányzat parkolásért is felelős alpolgármestere szerint azonban még korai lenne a befizetett kerékbilincs-költségek visszafizetéséről beszélni. Az alpolgármester az [origo]-nak elmondta, hogy jogértelmezési vita alakult ki a körül a 2000. májusi rendelet körül, amely lehetővé teszi a kerékbilincsek használatát azokon a területeken is, ahol nincs időkorláthoz kötve a parkolás. Az önkormányzat képviselőtestülete ezért állásfoglalást kért a közigazgatási hivataltól, remélve, hogy így elkerülehető a fölösleges vita.

Addig, amíg a hivatal eldönti hogy hogyan is kellen értelmezni a vitás rendeletet, felfüggesztették a kerékbilincsek kihelyezését a kérdéses területen, de egyelőre nem fizetnek az autósoknak.

Korábban:

Duplán büntetik a parkolási időt túllépőket