Másfél milliárd forint értékű csalás ügyében rendelt el nyomozást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Egy Nógrád megyei cég jogosulatlanul vett fel milliárdos bankkölcsönt és állami támogatást, a pénzzel később nem tudott elszámolni. Az ügy két gyanúsítottját házi őrizetbe helyezték.

Dávid Gyula ezredes, a salgótarjáni rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. elmondta: a Nagykeresztúr székhellyel működő B+B Pack mezőgazdasági szolgáltató kft. 1998. október 27-én 160 millió 230 belga frank (akkori árfolyamon számítva 1 milliárd 18 millió forint) értékben hitelt vett fel a belga KBC banktól nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek vásárlására.

A belga banknak több gyanús körülmény sem tűnt fel. A hitelért folyamodó Nógrád megyei vállalkozás olyan néven szerepeltette magát, melyet csak a későbbiekben vett fel. Ráadásul a hitelt igénylő társaságnak nem volt földje. A nagy teljesítményű gépek pedig Nógrád megyében gyakorlatilag használhatatlanok, mert általában kis parcellás földeket művelnek a környéken. A nagy teljesítményű gépekre a társaság a bankkölcsön mellett a földművelési tárcától is támogatást vett fel, gépenként az ár 25 százalékát.

A nagykeresztúri társaság a megszerzett pénz egy részén valóban gépeket vásárolt, ezeket azonban később el is adta. Egyelőre nem lehet tudni, hol van a pénz, feltehetően más vállalkozásoknak adták kölcsön. A jelentős kár okozó csalás alapos gyanúját támasztja alá, hogy ilyen jelentős értékű beruházás a Nógrád megyei mezőgazdasági adottságok mellett eleve nem térülhet meg. Azt is tudnia kellett a társaságnak, hogy a gépek nem alkalmasak a kis darabban lévő földek művelésére.

A társaság két alkalmazottját, G. Gy. 59 éves jászberényi, valamint D. J. 35 éves pásztói lakost házi őrizetbe helyezték.