Nem az al-Kaida terrorszervezet tagja volt az az arab férfi, akit január végén fogott el a határőrség rendőr kommandósok segítségével a fővárosban. A férfit embercsempészés gyanújával tartóztatták le.

A határőrség bűnügyi és felderítő főosztályának vezetője cáfolta, hogy az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet egyik tagját fogták el január végén Budapesten. Szőke István ezredes az [origo]-nak azt mondta, hogy január 24-én embercsempészet gyanújával fogtak el egy arab férfit a fővárosban, amihez a speciális rendőri egység segítségét kérték. A határőrök információi szerint ugyanis a férfinél fegyvert volt, és számítani lehetett rá, hogy ellenáll az elfogására kirendelt rendőröknek.

Az ezredes azt mondta, hogy a férfi egy autóban ült, amikor a kommandósok közrefogták és többszöri felszólításra sem volt hajlandó kinyitni a kocsi lezárt ajtaját. Ezért a kommandósok betörték a gépjármű ablakát, majd kiszedték a férfit az autóból. Szőke István cáfolta a sajtó ettől eltérő értesüléseit, így azt is, hogy négy arabot fogtak el Budapesten, illetve, hogy valójában nem embercsempészt vettek őrizetbe. Az ezredes elmondta, hogy a határőrség nyomozott az embercsempész után, ezért az ORFK nem tudott tájékoztatást adni az ügyről, mindössze cáfolni tudták az al-Kaida-tag elfogásáról szóló híreket.

Orbán Péter országos rendőrfőkapitány szerint kitaláció ami a sajtóban megjelent arról, hogy al-Kadia-tagot fogtak Budapesten. Az [origo] kérdésére a rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, hogy már réges-rég eldicsekedett volna, ha al-Kadia-terroristát fogtak volna, hiszen hónapok óta verseny folyik szerte a világon, ki tud több és magasabb rangú terroristát elfogni. Az ügyben - miután nem terroristát fogtak, hanem embercsempészt -, a határőrség nyomoz. A rendőrség csak úgy került az ügybe, hogy szükség volt a speciális egység közbelépésére - mondta a Orbán Péter.

A férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte bűnszervezetben elkövetett embercsempészés alapos gyanúja miatt. Az ügyben még tavaly letartóztattak öt magyar állampolgárt is, akiket Koppánymonostor térségében értek tetten, amikor külföldieket akartak Szlovákiába szöktetni. A határőrség szerint a Budapesten elfogott arab férfi és a magyar embercsempészek feltehetően bűntársak voltak.

Korábban:

Garamvölgyi: nem fogtak el al-Kaida terroristát Budapesten