A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a kazetta-ügy négy gyanúsítottja ellen befolyással való üzérkedés, illetve bűnsegédlet miatt. Torgyán Attila, a kisgazda pártelnök fia ellen már a rendőrség megszüntette az eljárást.

Korábban a Népszava közölte annak a hangfelvételnek szövegét, amely szerint többen arról egyeztettek, miként kellene eljuttatni Torgyán Attilának hárommillió forint kenőpénzt. Az összeggel állítólag arra akarták rávenni a kisgazda elnök fiát, hogy édesapjánál járjon ki Deésy Géza vállalkozó számára százmilliós nagyságrendű támogatást.

 

A vádirat szerint Benczéné dr. Tóth Judit, aki a pénzt továbbította volna, hivatali befolyással való üzérkedést követett el. Három vádlott-társa, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné szintén részt vettek a megbeszélésen, őket bűnsegédként elkövetett befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyészség. A vádirat már megérkezett a Fővárosi Bíróságra, ahol néhány napon belül kijelölhetik az üggyel foglalkozó bírót, azonban a bíróság leterheltsége miatt a tárgyalásra valószínűleg már csak a választások után kerül sor – tájékoztatta az [origo]-t a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. Torgyán Attila ellen a nyomozást bizonyítottság hiánya miatt már korábban megszüntették.

 

A kazetta-ügyet kirobbantó hangfelvételt Deésy Géza készítette, amely a Népszavához került, az újság pedig átadta a legfőbb ügyésznek. A nyomozást végül az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága indította el. A nyomozás határidejét többször meghosszabbították. A hosszabbításokról Polt Péter legfőbb ügyész korábban azt mondta, hogy azért van szükség a további nyomozásra, mert nem vallanak egyformán a gyanúsítottak.