Két szakambulanciát bezárnak orvoshiány miatt

A szombathelyi és az ajkai kórház neurológiai osztálya is bezárta szakambulanciáját, mert nincs elég orvos. Csornán erre még nem került sor, de itt is - mint ahogy Ajkán - öt orvos helyett csak kettő dolgozik.

Orvoshiány miatt bezárták a Vas Megyei Markusovszky Kórház fejfájás-szakambulanciáját. Dr. Garzuly Ferenc, a kórház neurológiai osztályának főorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy a betegeket most az idegszakrendelésen látják el, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb szintű ellátást kapnak. Az osztályon 11 orvos helyett csak 5 dolgozik, és nincs is remény arra, hogy kapkodnának a meghirdetett állásokért.

Az idegosztályokon országszerte egyre nagyobb gondot okoz a szakemberhiány - mondta Garzuly. Országos szinten, a pályázható állások közül mintegy 30 százalékra van jelentkező. Ennek az lehet az oka, hogy a neurológia nehéz ága a szakmának, és kevés kezdő orvos választja ezt a területet. A főorvos szerint a szombathelyi kórház más osztályai is orvoshiánnyal küzdenek.

Szintén neurológus hiány miatt zártak be egy szakambulanciát az ajkai Magyar Imre kórházban. Itt jelenleg két orvos lát el egy 38 ágyas osztályt, egy főállásos szakrendelést és február óta már csak egy szakambulanciát. Az általános ideggyógyászati szakambulancia ugyanis megszűnt.

Csornán a Margit Kórház is hasonló gondokkal küszködik. Viniczai Zoltán, a neurológia főorvosa szerint a helyzet kritikus, de reméli, hogy fenn tudják tartani az ellátás színvonalát. Itt is két ember végzi azokat a feladatokat, aminek ellátására öt orvos kellene. Így az orvosok nem lehetnek betegek és szabadságra sem mehetnek. A főorvos szerint a fizetések emelésével lehetne megoldani a szakemberhiányt. Beszámolt arról, hogyan csábítja és keresi a fiatal szakembereket a kórház, amely például lakást ajánlanak fel a várva várt orvos számára.

A Soproni Városi Kórházban is problémákat okoz, hogy kevés a szakorvos, de az ügyben egyelőre nem nyilatkoztak az intézmény vezetői.

Korábban:

Orvoshiány miatt bezártak egy kórházi osztályt

Orvoshiány miatt bezárt a gyöngyösi gyermekosztály