Minden valószínűség szerint a rendőrség által valaha keresett legnagyobb tárgyak közé tartozik az Elevátor nevű, 47 méter hosszú és 10 méter széles motoros kotróhajó, amelyről immár biztosra veszik, hogy a szegedi kikötőből elszabadulva, hétfőn elsüllyedt a Tiszában. A megáradt folyó csáklyázását megkezdték vízi rendészet szakemberei, ám a jugoszláv határig tartó szakaszon nem akadtak a monstrum nyomára.

Rövidesen visszaadják a jugoszláv hatóságok azt a két motoros hajót, amelyek hétfőre virradó éjszaka szegedi kikötőjükből elszabadulva magányosan sodródtak át a határon. Harmadik "társuknak", a 47 méteres Elevátornak azonban nyoma veszett.

A rendőrségtől kapott információink szerint a hajókat három éve kivonták a forgalomból, s egy közös kikötőben pihentek. A Tisza magas vízállása, illetve az intenzív jégzajlás miatt azonban mindhárom hajó rögzítése megrongálódott, s a járművek az árral lefelé sodródtak. Az esetnek az éjszakai ködben egyetlen szemtanúja sem akadt.

A legnagyobb gondot a méreteit tekintve is legnagyobb jármű, a 9 méter magasságú Elevátor jelenti. A vélhetően megfeneklett monstrumnak a magas vízszint miatt egyelőre egyetlen pontja sem emelkedik ki. A szakemberek szerint a több mint tíz kilométernyi magyar szakaszon több olyan terület is akad, ahol a víz bőven ellepi a hajót. Szerencsére a zajlás miatt egyelőre minimális a forgalom.

Búvárok a jégtáblák közé nem mehetnek, így most elsősorban a hajóból feltételezhetően nagyobb mennyiségben kiáramló üzemanyag nyomát keresik a folyó felszínén a szakemberek. Amint megtalálják az Elevátort, körbebójázzák, s a kiemelésig ezek figyelmeztetik a Tiszán hajózókat. Eközben a rendőrség szakemberei igyekeznek kideríteni, terhel-e valakit felelősség a hajóforgalmat elviekben órákon át súlyosan veszélyeztető hajók elszabadulása miatt.

Korábban:

Elsüllyedt egy komp a Tiszán