Pénteken nyílik a Lehel téri új csarnok, a kereskedők egy része azonban egyelőre nem tudja kinyitni az üzletét, mert nem tudta a nyitás napjára berendezni a boltot és beszerezni a szükséges engedélyeket. A kereskedők a kivitelezőkkel vitáznak, az elhúzódó munkákat okolják a késésért. 

Február 8-án nyitják meg a Lehel téri csarnokot, de a kereskedők egy része egyelőre nem tudja megnyitni az üzletét. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara piacokért felelős osztályánal vezetője, Kmetty Ágoston az [origo]-nak elmondta, hogy a nyitás előtt egy nappal még nincs víz minden boltban, sok kereskedő pedig még lázasan szereli a boltberendezést. A víz élelmiszerboltokban alapvető fontosságú, az egészségügyi hatóságok napokig vizsgálják a vízmintát, amíg azonban minden szerelés be nem fejeződött, várni kell. Mások meglepve tapasztalták, hogy az eredeti tervrajzoktól eltérő a boltjuk alaprajza, ezért nem tudják azokat a bútorokat használni, amiket pedig már megvásároltak. Az egyik húsboltba például több milliós hűtőpultot vett a tulajdonos, de nem tudja beállítani a tervezett helyére, mert ott most oszlopokat talált. Az egyik halkereskedő pedig a halaskádat képtelen elhelyezni, mert nem egyenesek a falak. Több kereskedő viatatkozik a kivitelezővel, hogy kinek a költségén kell elvégezni a szükséges változtatásokat.

A termelők, akiknek csak egy-egy asztalra van szükségük, türelmetlenül várják a pénteki nyitást, míg a kereskedők közül sokan hetekig szerelnek még - a szabályok szerint kizárólag csak a nyitvatartási idő után. Kmetty Ágoston szerint körülbelül az üzletek 60-70 százaléka tud kinyitni pénteken.

Az üzemeltető Lehel Csarnok kft. vezetője szerint a kereskedőknek hónapokkal ezelőtt elmondták, hogy mire számíthatnak, hogyan készülhetnek elő legjobban a nyitásra. Tudja, hogy pénteken nem fog kinyitni minden bolt, de ez szerinte a tulajdonosok hibája, azok a bérlők, akik mindennek megfelelően utánajártak, azok akadálytalanul kinyithatnak. Molnár Ernő elismerte, hogy nem lehetett "kényelmeskedni", az építkezés rohamtempóban folyt, de a  csarnoknak azok a terei, amelyekért ők a felelősek, nyitásra készek.

Kmetty szerint azonban más dolog szóban felkészíteni valakit nehézségekre, és más, ha közvetlen nyitás előtti napokban nincs víz a boltokban. A kereskedők képviselője szerint a csarnok átadása nem összehangolt munka eredménye.

Molnár szerint alaptalan a félelem, hogy az ideiglenes Lehel piac az új csarnok közvetlen szomszédságában továbbra is működni fog, csütörtökön a piacot bezárták és hamarosan eltüntetik.

Korábban:

Csarnok helyett palota épült a Lehel téren

Késésben a Lehel Csarnok átadása

Fórum:

Egyre több a flancos piac