Pert vesztett egy mozgássérült a Centrál ellen

Első fokon elvesztette a pert a Centrál Kávézó Kft. ellen az a mozgássérült, aki szerint megalázó helyzetbe került amiatt, hogy a kávézó nem használható mozgássérültek számára. A férfi azt kérte a bíróságtól, kötelezzék a Centrált a kávézó akadálymentesítésére.

Nagy Bendegúz és ügyvédje
Nagy Bendegúz amiatt indított pert a Centrál kávéház ellen, mert 2000-ben két alkalommal is kellemetlenségek érték a kávéházban azért, mert kerekesszékkel közlekedő mozgássérült. Először egy baráti társasággal volt a kávézóban - rajta kívül még egy kerekesszéket használó volt a társaságban -, amikor azt tapasztalták, hogy a kávézó bejárata nem alkalmas arra, hogy tolókocsival is be lehessen menni, és a kávézónak nincs olyan mellékhelyisége, ami alkalmas arra, hogy mozgássérült is használhassa. Másodszor a barátnőjével szeretett volna vacsorázni a kávézó éttermi részén, ekkor is több kellemetlenség érte őket. Miután az étteremnek nincs speciálisan mozgássérülteknek kialakított WC-je, ezért a személyzeti mosdóba kísérték le, ahol megalázó helyzetbe került, mert a mellékhelyiség ajtaját nem tudta bezárni. A kávézó munkatársai - az üzletvezető-helyettest kivéve - nem voltak segítőkészek, sőt az egyik pincér bunkónak nevezte Nagy Bendegúzt, amikor a mozgássérült fiatalember barátnőjével váltott pár szót.

A pénteki ítélethirdetésen a bíró elutasította Nagy Bendegúz kérelmét, mely arra vonatkozott, hogy kötelezzék a Centrál kávéházat az akadálymentesítésre és nem vagyoni kár megtérítésére. A bíró azzal indokolta a fiatalember kérelmének elutasítását, hogy a perben szereplő Centrál Kávézó Kft. csupán bérlője és nem tulajdonosa az épületnek. A bérlő pedig nem kötelezhető az épület átalakítására. Emellett a bíró azt mondta, hogy az egyik pincér udvariatlansága, hogy lebunkózta Nagy Bendegúzt, nem a fogyatékosságára vonatkozott, hanem a pincér véleménye volt a mozgássérült stílusáról. A bíró szerint azonban ilyen kérdésben nincs helye személyiségi jogi pernek.

A bíró azt is hozzátette az ítélethez, hogy sajnálatosnak tarja, hogy a kávéház nem akadálymentes, és jó lenne, ha ez minél előbb megváltozna.

Nagy Bendegúz ügyvédje az [origo]-nak elmondta, hogy fellebbezni fognak az elsőfokú ítélet ellen. A bíró ezt javasolta is a mozgássérült férfinak, szerinte célszerű lenne, ha minden fórumot megjárna ez az ügy.

Korábban:

A Centrál pincérei külön kérésre sem segítettek - folytatódott a kávéház elleni per

A pincérek modora miatt is perlik a Centrált

Mozgássérült perli a Centrált

Fórum:

Megalázó helyzetbe került egy mozgássérült a Centrálban