Végéhez közeledik az Erzsébet téri "Nemzeti gödör" kálváriája. A föld alatti konferencia-központ hamarosan teljesen elkészül, fölötte pedig már füvesítenek, elültették a fák nagy részét, a szökőkutak medencéit pedig vízzel töltik fel.

Egy hónap múlva eltűnik a "Nemzeti gödör" az Erzsébet térről. A félbehagyott Nemzeti Színház helyén nyolcvan százalékban elkészült a park és a föld alatti konferencia-központ. Filep Ákos, a beruházást irányító Budavári Várgondnokság Kft. építésze elmondta: a szökőkutak egy részét már feltöltötték vízzel. A konferencia-központ aulájába egy üveg fenekű medencén keresztül süt majd be a nap, ám ebből még hiányzik a víz.

Odalent, a napfénnyel megvilágított előtérből nyílik majd egy 200 fős audiovizuális központ. Ezt az különbözteti meg a konferenciatermektől, hogy technikai felszereltségével akár vetítésre és koncertek szervezésére is alkalmas. Helyet kap továbbá egy konferenciaterem, egy étterem, s egy kereskedelmi funkciókat ellátó létesítmény, amelyeket üzletek számára adnak majd bérbe. Egy szinttel alatta 134 férőhelyes mélygarázsban parkolhatnak az autók.

A felszíni park a beruházó ígérete szerint olyan lesz, amelyhez hasonló még nem volt Budapesten: 5300 négyzetméter zöldfelület, 5600 négyzetméter díszkő, járda és sok fa, rengeteg szökőkút, nagy vízfelület.

A régi Volán buszpályaudvart építészeti múzeummá alakítják át, s felújítják a homlokzatát. Időszakos kiállításokat, építészeti pályázatokat és különféle rendezvényeket tartanak majd benne. Mindehhez 350 millió forintra lenne szükség, ám a pénzről még nem döntött a kultusztárca.

A föld alatti központot és a park műszaki átadását március 15-ére tervezik. A létesítmény április 15-éig kerül át a főváros tulajdonába; az önkormányzat ezután pályázat révén értékesíti azt. A tulajdonos feladata lesz a helyiségek hasznosítása, berendezése. Akkor szerelik be a székeket is a konferenciaterembe.

A föld alatti létesítmény a parkkal együtt mintegy 3,5 milliárd forintba kerül. Mielőtt ugyanis az Orbán-kormány lefújta volna a Nemzeti Színház építését, már jelentős összegeket fordítottak a teátrum alapozására. Ezeket az alapokat alakították át a konferencia-központhoz.

Korábban:

Megkezdték az Erzsébet téri gödör beépítését