A Pest Megyei Bíróság az első fokú ítéletet enyhítve egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a négy rendőrt, akik három éve brutális bántalmazással akartak kicsikarni beismerő vallomást egy roma fiatalemberből. A rendőröket kényszervallatás és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt ítélte el a bíróság.

"A bilincs szíját a nyakam köré tekerték, egy székhez kötöttek, a fejemre nejlonzacskót húztak, és műanyagcsővel, bottal ütötték a fejemet, a hátamat, a lábamat" - vallotta az első fokú tárgyaláson Vidák László, akit egy lopási ügy kapcsán akartak így "rávenni" a beismerő vallomásra. A további egybehangzó tanúvallomások és a szakértői vélemények alapján a Budakörnyéki Bíróság tavaly tavasszal kényszervallatás, valamint aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt két év - négy évre történő - felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az aszódi rendőrőrs parancsnokára és négy társára. A másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság azonban enyhítette az elsőfokú határozatot, és jogerősen három év próbaidőre felfüggesztett egy éves börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat.

Az őrsparancsnok ellen nem ez volt az egyetlen feljelentés az utóbbi években. Tavaly februárban a bagi cigánytelepen jelentek meg tucatnyian, és a gödöllői rendőrkapitány által szakszerűnek minősített razzián tizenhárom ember sérült meg: az akkor a rendőrök által másodszor bántalmazott Vidák Lászlót öt napig ápolták az Országos Baleseti Intézetben. Azóta - bár ősszel még tizenhárom rendőrt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozóhatóság - bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást.

Berkes Béla - Roma Sajtóközpont