Márai Péter, akit a kölni főügyészség pénzmosás és adócsalás alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett, nemcsak Tasnádi volt üzlettársa, hanem a Tasnádi-per egyik vádlottja. Márait pénzmosás és adócsalás alapos gyanúja miatt helyezték előzetesbe Németországban.

A kölni főügyészség azután rendelte el Márai Péter előzetes letartóztatását, hogy elég bizonyítékot gyűjtött össze a feltételezett adócsalásra és pénzmosásra vonatkozóan. A német hatóságok a magyar rendőrséggel felvették a kapcsolatot, néhány napilap információi szerint ezért több ingatlanban is házkutatást tartottak Magyarországon. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta: megkereste őket a német rendőrség, de arról nem beszélhet, hogy konkrétan milyen lépéseket tettek. Garamvölgyi azt is elmondta, nem tudja, hogy van-e összefüggés Márai itthoni és németországi ügyei között.

Márai Péter a lassan egy évvel ezelőtt kezdődött Tasnádi-per hatodrendű vádlottja. Ebben a perben szintén gazdasági bűncselekménnyel, folytatólagosan elkövetett sikkasztással vádolják. Németországban egyelőre nyomoznak ellene, de ha eljut az ügy a bíróságig, elképzelhető, hogy az ügyeket összevonják, és Magyarországon tárgyalják Márai összes ügyét- mondta az [origo]-nak Szelényiné Rozsik Erzsébet, a Pest Megyei Bíróság elnöke. A németországi nyomozás lezárása után a Legfelsőbb Ügyészség kérheti, hogy magyar bíróság tárgyalja az ügyet, erre a kinti vádemelés után is van lehetőség, akkor viszont már az Igazságügyi Minisztériumnak kell kérnie a magyarországi tárgyalást. Mivel Márai Péter - a német nyomozástól függetlenül is - a Tasnádi-per hatodrendű vádlottja, előfordulhat, hogy a Pest Megyei Bíróságon zajló tárgyalásokra is be kell még idézni, akkor az előállítása milliókba fog kerülni - mondta a Pest Megyei Bíróság elnöke.

                                    *       *       *                                     

Tasnádi és ügyvédje

A Pest Megyei Bíróságon utoljára három hónappal ezelőtt volt Tasnádi-per. A hosszú szünet oka az, hogy késik egy könyvvizsgáló szakértői vélemény. Szikinger István, Tasnádi Péter védője az [origo]-nak elmondta, hogy a korábbi kirendelt szakértő megkérdőjelezhető minőségű munkát végzett, és több kérdésre nem volt hajlandó válaszolni a bíróságon, így a védelem felkért egy másik független, igazságügyi könyvvizsgálót a vélemény elkészítésére. Ezt a szakértői véleményt benyújtották, mire a bíróság egy harmadik szakértőt kért fel a vizsgálat elkészítésére. Ez a szakértői vélemény a mai napig nem készült el, a Pest Megyei Bíróság elnöke szerint feltételezhetően azért, mert a könyvvizsgáló nem győzi átnézni a rengeteg iratot. Szelényiné Rozsik Erzsébet elmondta, gyakori, hogy késnek a szakértői vélemények, már az is előfordult, hogy a megadott 30, illetve 60 napos határidő helyett egy év alatt készült el egy szakvélemény. Ilyenkor 50-100 ezer forintos bírságot szabhatnak ki a szakértőre. Ha elkészül az újabb könyvvizsgáló szakértői vélemény, onnantól számítva legkorábban 15 nap múlva folytatódhat a két és fél éve előzetesben lévő, nyolc súlyos bűncselekménnyel, köztük bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter ügyének tárgyalása.

Korábban:

Kölnben fogták el Tasnádi Péter volt üzlettársát

Tasnádi szerint Pintér KGB-s

Tasnádi nyert Orbán Péterrel szemben

Könyvajánlat:

Bartus László: Maffiaregény